Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η Ιταλία θα τα βρει με την Κομισιόν

Μια άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας θα επηρεάσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε ο Ντράγκι. Αναγνώρισε ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος μετάστασης. Γιατί κατέγραψε τη μείωση του spread μεταξύ ιταλικών και ελληνικών ομολόγων.

Ντράγκι: Η Ιταλία θα τα βρει με την Κομισιόν

Την πεποίθηση ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, τονίζοντας παράλληλα πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται. 

Ο ίδιος σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε ιδιαίτερα το ζήτημα της Ιταλίας στη σημερινή συνεδρίαση. 

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως δεν έχει μαγική σφαίρα για να ξέρει αν οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια, σε περίπτωση που το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά ξέρει ότι έχουν ιταλικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και ότι αν η αξία τους μειωθεί, θα διαβρωθεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε επίσης πως μια άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας θα επηρεάσει την ανάπτυξη. 

Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάστασης από την Ιταλία, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι περιορισμένος. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει την άνοδο στις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων και κατά πόσο αυτό οφείλεται στο επικείμενο τέλος του QE. Δήλωσε ότι ακόμα και μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, τον Δεκέμβριο, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική.

«Τους τελευταίους μήνες δεν αγοράσαμε ελληνικά ομόλογα, αλλά αγοράσαμε ιταλικά. Παρ’ όλα αυτά, το spread μεταξύ των δύο μειώθηκε», δήλωσε. Το τέλος του QE είναι μέτρο νομισματικής πολιτικής που δικαιολογείται από την εικόνα του πληθωρισμού.

Πιο αδύναμο το οικονομικό momentum

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και τουλάχιστον για όσο διάστημα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων με τον μηνιαίο ρυθμό των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα βάλει τέλος στις αγορές, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε επίσης πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την επανεπένδυση των τίτλων που έχει αγοράσει για εκτεταμένο διάστημα και σε κάθε περίπτωση, για όσο καιρό είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τη ρευστότητα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, αλλά επισήμανε πως συνεχίζουν να συμβαδίζουν με μια ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης και με σταδιακά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το οικονομικό momentum είναι κάπως πιο αδύναμο. Πρόσθεσε ωστόσο πως το πιο αδύναμο momentum δεν επαρκεί για να αλλάξει η ΕΚΤ το βασικό της σενάριο. 

O κ. Ντράγκι προειδοποίησε παράλληλα ότι παραμένουν οι ανησυχίες για τον προστατευτισμό στο εμπόριο, την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι υποτονικός αλλά ενισχύεται και ότι οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος αυξάνονται. Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα προς το τέλος του έτους και θα αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, εκτίμησε πως τα ρίσκα παραμένουν ισορροπημένα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v