Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επίθεση» στην ιταλική κυβέρνηση από την S&P

«Καμπανάκι» για τις πολιτικές της Ρώμης. Κρατά το ΒΒΒ, υποβαθμίζοντας το οutlook σε αρνητικό. «Εχουμε ξαναδεί το έργο», τονίζει ο Σαλβίνι.

«Επίθεση» στην ιταλική κυβέρνηση από την S&P

Σε αρνητικό από σταθερό αναθεώρησε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας η Standard & Poor's, η οποία πάντως διατήρησε το rating BBΒ.

Οπως εκτιμά η S&P, οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην πορεία του χρέους / ΑΕΠ. 

Οι ιταλικές τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του ιταλικού δημοσίου και οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως φαίνεται και από την αύξηση των αποδόσεων στο κυβερνητικό χρέος. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση από τις αγορές και - σε μικρότερο βαθμό- τους κεφαλαιακούς τους δείκτες. 

Μια περαιτέρω αύξηση στις αποδόσεις του χρέους των ιταλικών τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν την ιταλική οικονομία. 

Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2019 θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,4%. Ως εκ τούτου, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα σταματήσει να κινείται πτωτικά. Αντ' αυτού, εκτιμά ότι το ακαθάριστο και το καθαρό χρέος θα παραμείνουν περίπου στο 128,5% και το 123,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα, την επόμενη τριετία. 

Το αρνητικό outlook αντανακλά το ρίσκο ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω το δανεισμό, εκτός του ότι επιδεινώνει τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα περιορίσει την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα.   

O οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας εντός των επόμενων 24 μηνών εάν η πραγματική ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη των προσδοκιών, αν το χρέος υπερβεί τις προβλέψεις και αν παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση στην εξωτερική χρηματοδοτική θέση της χώρας λόγω επίμονης πολιτικής αβεβαιότητας. 

Σαλβίνι: Εχουμε ξαναδεί αυτό το έργο

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, σχολίασε την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard& Poor's.

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν είδηση την διεθνή κρίση; Στην Ιταλία δεν θα τιναχτούν στον αέρα ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε μέσω Twitter:

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν μετρούν την ευημερία των πολιτών μιας χώρας, αλλά όποιος περίμενε τον Standard& Poor's για να συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση, πρέπει να απογοητεύτηκε. Το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας έμεινε αμετάβλητο. Προχωρούμε! Η αλλαγή έρχεται».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, σε γραπτή του δήλωση, τονίζει ότι «η κρίση του οίκου Standard& Poor's είναι ορθή, υπό το φως της οικονομικής ευρωστίας της Ιταλίας», ενώ σε ότι αφορά την μεταβολή της οικονομικής προοπτικής από σταθερή σε αρνητική προσθέτει πως η κυβέρνησή του «έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές και οι διεθνείς θεσμοί θα κατανοήσουν την χρησιμότητα των μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v