Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 25% ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο

«Οδηγός» της αύξησης ήταν η άνοδος 12,74% που κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων και 4,15% οι τιμές των ακινήτων.

Στο 25% ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο

Στο 25% «σκαρφάλωσε» τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και δείχνοντας πως συντηρείται η επίπτωση της νομισματικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,67% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από το 2% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οδηγός» της αύξησης ήταν η άνοδος 12,74% που κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων  και 4,15% οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας προέβλεψε πως στα τέλη της χρονιάς ο πληθωρισμός θα έχει διαμορφωθεί στο 23,5%, ενώ ανέβασε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής από 13% στο 29,5%. 

Ο διοικητής είπε επίσης ότι η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 15,2% μέχρι τα τέλη του 2019 και στο 9,3% μέχρι τα τέλη του 2020. Ο επίσημος στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v