Σε χαμηλό δύο ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016. Στο πιο χαμηλό από την έναρξη του 2017 οι υπηρεσίες.

Σε χαμηλό δύο ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις εξαγωγές και την αισιοδοξία.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο.

Ηταν ωστόσο υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 52,7 μονάδες και ανώτερος από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι είχαν απογοητευτική έναρξη τετάρτου τριμήνου», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Η επιβράδυνση στις εξαγωγές, που συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις και τους δασμούς, έχει επιδεινωθεί από την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, την ενισχυμένη αποστροφή κινδύνου και τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών», πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο με την Κομισιόν όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ενώ η Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία του κόμματος της. 

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε επίσης, φτάνοντας στις 53,7 μονάδες από 54,7 τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από την έναρξη του 2017, αλλά υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 53,3.

Ο σύνθετος ΡΜΙ -που παρακολουθεί και τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση- υποχώρησε στην Ιταλία στις 49,3 μονάδες τον Οκτώβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 2013, χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v