Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Βουλή, στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, με τις τρεις έδρες που κέρδισαν, κρατούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Για «τεράστια επιτυχία» έκανε λόγο ο Τραμπ. Η αντίδραση των επενδυτών.

ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Βουλή, στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία

Στα δύο χωρίζεται για μια ακόμα φορά το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί μετά από οκτώ χρόνια ξαναπαίρνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι όμως διατηρούν τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Δημοκρατικοίεξασφαλίζουν 218 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 193 των Ρεπουμπλικάνων.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν 51 έδρες έναντι 42 των Δημοκρατικών.

Σημειώνεται πως αυτές είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016, οι οποίες μετατράπηκαν, εν μέρει με δική του πρωτοβουλία, σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Twitter, έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία».


 

Πρωτιές στις εκλογές

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική γερουσιάστρια από τη Μασαχουσέτη που γίνεται πολύ συχνά στόχος φραστικών επιθέσεων από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της στην αμερικανική Γερουσία, κατά τις προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Γουόρεν προστέθηκε σε αρκετούς ακόμη Δημοκρατικούς που διατηρούν τις έδρες τους στο σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου στην ανατολική ακτή.

Η Μασαχουσέτη επίσης εξέλεξε την πρώτη μαύρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Αϊάνα Πρέσλεϊ.

Κατά το CNN και το NBC, η υποψήφια βουλευτής Τζένιφερ Ουέξτον κέρδισε τη Ρεπουμπλικάνα Μπάρμπαρα Κόμστοκ στη Βιρτζίνια, ενώ πιθανόν η δεύτερη να είναι η Ντόνα Σαλάλα (Μαϊάμι), η οποία κήρυξε τη νίκη της πριν από λίγο.

Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας Μάικ Μπράουν κέρδισε τον Τζον Ντόνελι στην αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Ιντιάνα, που θεωρείτο «κλειδί», σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόβλεψη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπέτο Ο'Ρουρκ προηγείται έναντι του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Πολιτεία του Τέξας, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το 13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με το CNN, ο Ο'Ρουρκ προηγείται με το 58,5% των ψήφων, ενώ ο Κρουζ περιορίζεται στο 40,9%, τουλάχιστον ως τώρα.

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να αποσπάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ενδέχεται να κριθεί από το εάν ο Ο'Ρουρκ θα μπορέσει να αποσπάσει την έδρα του Κρουζ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία του Τεντ Κρουζ.

Τζάρεντ Πόλις εξασφαλίζει τη νίκη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κυβερνήτη του Κολοράντο και γίνεται ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Δημοκρατική υποψήφια στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να κερδίσει και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (και άρα στο Κογκρέσο), σύμφωνα με προβλέψεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.

Η πρόβλεψη της νίκης της Οκάσιο-Κορτέζ μεταδόθηκε λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Νέα Υόρκη.

Η υποψήφια προωθεί θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων, ενώ τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Θεωρείται πως ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ και ατυχήσαντα διεκδικητή του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να γίνει ο υποψήφιός του για την προεδρία το 2016. Η Οκάσιο-Κορτέζ συμμετείχε στην εκστρατεία και άλλων υποψηφίων αυτής της τάσης σε όλη τη χώρα.

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ, κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC News και NBC.

Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν την Τρίτη οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα. «Τα καταφέραμε μαζί. Ευχαριστώ!», ανέφερε μέσω Twitter η Όμαρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία. Ενώ η Τλάιμπ, γεννημένη στο Ντιτρόιτ από Παλαιστίνιους γονείς, της απάντησε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης: «Ανυπομονώ να καθίσω δίπλα σου (στα έδρανα της Βουλής). Ινσαλάχ».

Ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την αμερικανική προεδρία, ο Μιτ Ρόμνεϊ, εξελέγη στη Γερουσία την Τρίτη, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή και του προσφέρει μια περίοπτη θέση στην Ουάσινγκτον, από όπου θα είναι σε θέση να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους.

«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ρόμνεϊ, 71 ετών, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην Πολιτεία της Γιούτα, όπου ζουν πολλοί μορμόνοι -είναι μορμόνος και ο ίδιος- και όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Θα εγκατασταθεί στη Γερουσία στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 για εξαετή θητεία.

Η αντίδραση των επενδυτών

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του Τραμπ και η ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων τούς δίνει πλέον την ευκαιρία να «μπλοκάρουν» την ατζέντα του Τραμπ.

Ο Doug Biben της BCM σχολίασε πως η εκλογική βραδιά ήταν σχετικά καλή για τον πρόεδρο, καθώς δεν «σάρωσαν» οι Δημοκρατικοί. Εκτίμησε πως το αποτέλεσμα είναι καλό για τις αγορές και την αμερικανική οικονομία, ενώ αν υπάρξουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, αυτά θα έρθουν με τη μορφή των υποδομών.

Για αναμενόμενο αποτέλεσμα έκανε λόγο ο Juan Perez της Tempus, σημειώνοντας πως μένει να φανεί αν η Βουλή θα επηρεάσει την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Τονίζει πως οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Ο John Vail της Nikko Asset Management σημειώνει πως οι Δημοκρατικοί επέλεξαν καλούς υποψήφιους για τη Βουλή, σχολιάζοντας πως ο έλεγχος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς θα «δυσκολέψει τη ζωή» του Τραμπ τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς αναμένεται η διενέργεια ερευνών για τις υποθέσεις του, που ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε αποπομπή του.

Μεσομακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στις αμερικανικές χρηματαγορές, εκτιμά ο Yoshima Maruyana της SMBC Nikko Securities, ενώ εκτιμά πως οι αγορές μπορεί βραχυπρόθεσμα να αντιδράσουν με πίεση στις μετοχές και όφελος για τα ομόλογα, αντίδραση η οποία όμως θα είναι περιορισμένη.

Ο Steve Friedman της BNP Paribas Asset Management αναφέρει πως «σε όρους μεγάλων οικονομικών επιπτώσεων, δύο πράγματα δεν αλλάζουν. Το ένα είναι οι αλλαγές του 2016 στη φορολογική νομοθεσία. Με μια διχασμένη κυβέρνηση, οι Δημοκρατικοί δεν θα έχουν την ικανότητα να ανακαλέσουν τα μέτρα αυτά. Και δεύτερον η εμπορική πολιτική. Διότι ο πρόεδρος έχει σημαντική εξουσία επί της εμπορικής πολιτικής και μπορεί να κινηθεί χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου στο θέμα των δασμών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v