Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Κομισιόν: Ανω του 3% το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό το 2020

Το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,1% φέτος, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ρώμης για 1,2%. Το 2019, θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η Ιταλία και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η ιταλική κυβέρνηση.

Κομισιόν: Ανω του 3% το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό το 2020

Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από ότι αναμένει η Ρώμη τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,1% φέτος, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ρώμης για 1,2%.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η Ιταλία και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η ιταλική κυβέρνηση.

Η χαμηλότερη αύξηση σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα είναι στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%.

Την επόμενη χρονιά, με ώθηση από τις υψηλότερες δαπάνες και περικοπές φόρων θα φτάσει το 2,9%, από 2,4% που ανέμενε η Ιταλία και στο 3,1% το 2020, από 2,1% που προέβλεπε η Ρώμη.

Τρία: Ανακριβείς και ελλιπείς οι προβλέψεις της Κομισιόν

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία, οι οποίες ήταν χειρότερες από τα στοιχεία της Ρώμης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Τζιοβάννι Τρία τόνισε ότι η ανάλυση της Κομισιόν είναι λάθος. 

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα παρουσιάζουν έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προέρχονται από ανακριβή και ελλιπή ανάλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Λυπούμαστε που καταγράφεται αυτό το τεχνικό ολίσθημα από την πλευρά της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Kόντε: Πολύ απαισιόδοξες οι προβλέψεις της ΕΕ για την ιταλική ανάπτυξη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε τόνισε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, απορρίπτοντας ως απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Κόντε ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν υποτιμούν τον θετικό αντίκτυπο του ιταλικού προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για να αμφισβητεί κανείς το πόσο λογικές και βιώσιμες είναι οι μεταρρυθμίσεις μας» σημείωσε σε ανακοίνωση του ο κ. Κόντε. «Για το λόγο αυτό θεωρούμε οποιοδήποτε άλλο σενάριο για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας ως εντελώς αδικαιολόγητο» πρόσθεσε. 

Λία Δεληγιάννη l.deligianni@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus