Μέι για Brexit: Έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού

Εργαζόμαστε σκληρά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να σημειώσουμε πρόοδο. Και οι δύο πλευρές θέλουν να φτάσουν σε συμφωνία. Αυτά που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολα, σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μέι για Brexit: Έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μία προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το τελικό στάδιο των συνομιλιών αποδεικνύεται «πάρα πολύ δύσκολο», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή μας έχουν σήμερα φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού» είπε η Τερέζα Μέι σε ομιλία της τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

«Εργαζόμαστε ιδιαίτερα σκληρά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να σημειώσουμε πρόοδο στα ζητήματα που παραμένουν στη Συμφωνία Αποχώρησης, τα οποία είναι σημαντικά. Και οι δύο πλευρές θέλουν να φτάσουν σε συμφωνία. Ωστόσο αυτά που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολα», είπε.

Οι διαπραγματευτές θεωρούν ότι έχουν διορία μέχρι την Τετάρτη να κλείσουν συμφωνία, εάν πρόκειται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου της ΕΕ αυτό τον μήνα -όπως επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Η Τερέζα Μέι στην ομιλία της προσπάθησε να είναι καθησυχαστική. «Δεν θα συμβιβαστώ σε ό,τι αφορά αυτό που ψήφισε ο κόσμος στο δημοψήφισμα. Αυτή δεν θα είναι μία συμφωνία με όποιο κόστος», τόνισε.

Οι δηλώσεις της έρχονται μετά από δημοσιεύματα που θέλουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρει ότι τα βασικά στοιχεία του κειμένου συμφωνίας μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο της χώρας σήμερα.

Σε συνομιλίες που είχε με υπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, ο κ. Μπαρνιέ τους ενημέρωσε πως «οι παράμετροι μιας πιθανής συμφωνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί», αλλά απαιτείται ακόμα πολιτική έγκριση.

Λίντινγκτον: Σε απόσταση αναπνοής η συμφωνία

Η συμφωνία για το Brexit είναι «σχεδόν σε απόσταση αναπνοής» και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι είναι «αισιόδοξος επειδή έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τα πράγματα σε έναν μικρό αριθμό δύσκολων ζητημάτων».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, δήλωσε στο BBC ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί (σε συμφωνία)». Ερωτηθείς εάν αυτό είναι πιθανό τις επόμενες 24-48 ώρες, απάντησε: «Είναι ακόμη πιθανό, αλλά καθόλου σίγουρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v