Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επίθεση Τραμπ στον Μακρόν για τον ευρωπαϊκό στρατό

Ο Μακρόν προτείνει τη δημιουργία ευρωστρατού για προστασία της Ευρώπης από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αντιδρούν, τονίζοντας τη σημασία του ΝΑΤΟ. Νέα επίθεση Τραμπ κατά του Μακρόν: "Είχαν αρχίσει να μιλούν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ"

Νέα επίθεση Τραμπ στον Μακρόν για τον ευρωπαϊκό στρατό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα Τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» για την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου  πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε προσβλητική την πρόταση Μακρόν, να συγκροτήσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών και με σειρά tweets του επιτέθηκε ειρωνευόμενος τον Γάλλο πρόεδρο.


"Ο Εμμανουέλ Μακρόν προτείνει τη δημιουργία δικού της στρατού για προστασία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Όμως ήταν η Γερμανία τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -Πώς ήταν αυτό για τη Γαλλία; Είχαν αρχίσει να μιλούν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή όχι!"


"Το πρόβλημα είναι πως ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής στη Γαλλία, 26%, και ανεργία σχεδόν 10%. Απλώς προσπαθεί να περάσει σε άλλο θέμα. Επί τη ευκαιρία, δεν υπάρχει καμία χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία, πολύ υπερήφανοι άνθρωποι -και δικαίως!..."


Στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το θέμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ της δημιουργίας ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού, σε ομιλία που εκφώνησε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα ότι ο ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία της Ευρώπης, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία καλούν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού

Σε ερώτηση κατά πόσον στηρίζει τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο Μάτις απάντησε στους δημοσιογράφους: «Θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της Ευρώπης μέσα στην σφαίρα ασφαλείας και στηρίζουμε απόλυτα τα κράτη να κάνουν περισσότερα για να φέρουν το φορτίο».

Ο Αμερικανός υπουργός μιλούμε πριν την έναρξη μιας συνάντησης με τον Πολωνό ομόλογό του στο Πεντάγωνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v