Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έξι ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκε 2,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012. Ποιοι είχαν τους πιο χαμηλούς ρυθμούς και ποιοι τους πιο υψηλούς.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έξι ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με οδηγό τις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την Ενέργεια και τη διατροφή, αναθεωρήθηκε καθοδικά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο μετά την άνοδο κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο και 2% τον Αύγουστο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,2% σε συμφωνία με τις προσδοκίες, σημειώνοντας όμως επιβράδυνση από την άνοδο κατά 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Οι πιο χαμηλοί ετήσιοι ρυθμοί σημειώθηκαν στη Δανία (0,7%), την Πορτογαλία (0,8%) και την Ιρλανδία (1,1%). Οι πιο υψηλοί στην Εσθονία (4,5%), στη Ρουμανία (4,2%) και την Ουγγαρία (3,9%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς της ενέργειας και της διατροφής ενώ παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις πολιτικής της, αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο 1,2% σε ετήσια βάση από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,3%.

Ηταν πάντως υψηλότερος από την ετήσια άνοδο του 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση που παρακολουθείται από πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, η οποία εξαιρεί την ενέργεια, τη διατροφή, τον καπνό και το αλκοόλ, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια άνοδο κατά 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v