Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεντένο: Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Τραπεζική ένωση, προϋπολογισμός ευρωζώνης αλλά και ο ρόλος του ESM στο επίκεντρο της συζήτησης των ΥΠΟΙΚ. Η υπόγεια κόντρα Κομισιόν-ESM για τη μελλοντική τους σχέση και τα μηνύματα για την Ελλάδα.

Σεντένο: Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν πήρε επιστολή από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις αυτές και τις επόμενες χρονιές ώστε να είναι ένα success story». Σε αυτή τη δήλωση αρκέστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τον ελληνικό προϋπολογισμό ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν μπορούμε να προαναγγείλουμε τι θα πούμε την Τετάρτη. Είναι η πρώτη έκθεση για την χώρα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Ένα θα σας πω: Είναι πολύ θετικό ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ καλή. Μην περιμένετε δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν θα υπάρξουν».

Ο Μάριο Σεντένο μίλησε για καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα στην ατζέντα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Σε σχέση με την τραπεζική ένωση, έγινε αναφορά στο ότι οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Οι προσπάθειες μείωσης του κινδύνου είναι σημαντικές και ανοίγουν το δρόμο για περισσότερο διαμερισμό ρίσκου εντός της Ευρώπης. Υπό αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι σημαντικό να υιοθετηθεί το «τραπεζικό πακέτο» επί του οποίου γίνεται διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά το θέμα της εξυγίανσης τραπεζών ανέφερε ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια επί του θέματος για την παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM, ο Μάριο Σεντένο χαιρέτησε τη συμφωνία Κομισιόν – ESM για τη μελλοντική τους σχέση. Όπως είπε, υπήρξε ισχυρή στήριξη στο Eurogroup στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Έδωσε έμφαση στο ότι δεν θα υπάρχουν αυτοματισμοί σε ότι αφορά πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στο μέλλον αλλά θα δοθεί ρόλος στον ESM σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σε ότι αφορά ένα νέο δημοσιονομικό εργαλείο για την ευρωζώνη δόθηκε έμφαση στην γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό ευρωζώνης με τον επικεφαλής του Eurogroup να εκτιμά ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του μεγέθους αυτού του προϋπολογισμού.

Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι έγινε αποδεκτό ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η τραπεζική ένωση για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ευρωζώνης η Κομισιόν χαιρέτησε την κίνηση Γαλλίας και Γερμανίας χαρακτηρίζοντας την «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η σχέση Κομισιόν - ESM

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο σημερινός ESM έχει μεγαλώσει πολύ έναντι του EFSF και εν συνεχεία σε ότι αφορά την Ελλάδα εντάχθηκε στην «τρόικα» μετατρέποντάς την σε «κουαρτέτο».

Στην συνέντευξη τύπου έγιναν εμφανείς οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ Κομισιόν και ESM, θέμα που ανέδειξε σήμερα το Euro2day.gr. Απαντώντας σε ερώτηση για τους ρόλους Κομισιόν και ESM (την οποία αρνήθηκε να απαντήσει ο Πιέρ Μοσκοβισί, καλώντας τους δημοσιογράφους να περιμένουν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας) ο επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν αλληλοκαλύψεις αλλά κοινή εργασία. Δεν θα γράφουμε «άρθρα 4» κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ. Δεν είναι ένα big bang, θα δούμε πως θα αλλάξουν οι συνθήκες του ESM, διαδικασία που θα είναι μακρά καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από 19 κοινοβούλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v