Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για την επόμενη ημέρα

«Είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη συμφωνία, μίλησα με τον ισπανό πρωθυπουργό», τονίζει η Μέι. Φιλόδοξη οικονομική συνεργασία δείχνει το προσχέδιο, που θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για την επόμενη ημέρα

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τη διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο της διακήρυξης θα εξεταστεί από τις εθνικές αντιπροσωπείες των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη. 

Παρά τις διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, ελπίζουν να το οριστικοποιήσουν εγκαίρως, έτσι ώστε να το εγκρίνουν οι ηγέτες μαζί με τη νομική συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, στη Σύνοδο της Κυριακής.  

Το γεγονός οδηγεί σε κέρδη 0,95% τη στερλίνα, που φτάνει στο $1,2897.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο «συμφωνήθηκε επί της αρχής» σε πολιτικό επίπεδο και τώρα υπόκειται σε έγκριση σε επίπεδο ηγετών. Όπως είπε, το κείμενο είχε συζητηθεί την Τετάρτη στη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει: «Μόλις έστειλα στα 27 μέλη της ΕΕ το προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης για τη Μελλονική Σχέση ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με ενημέρωσε ότι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών και επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπόκειται σε έγκριση από τους ηγέτες».


Το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης

Το προσχέδιο της διακήρυξης για τους δεσμούς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit αναφέρει: «Οι πλευρές αναμένουν να έχουν μία εμπορική σχέση σε αγαθά που θα είναι όσο το δυνατό πιο στενή, με σκοπό να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».

Προσθέτει: «Πρέπει να έχουν στόχο να εκπληρώσουν ένα επίπεδο απελευθέρωσης στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, ακόμη πιο πέρα από τις δεσμεύσεις των πλευρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 

Η οικονομική συνεργασία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, τέλη, χρεώσεις ή ποσοτικοί περιορισμοί σε όλους τους τομείς, με φιλόδοξες τελωνειακές ρυθμίσεις που ανοικοδομούν και βελτιώνουν την τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με το κείμενο, η σχέση μετά το Brexit θα σέβεται «την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ένωσης και την Τελωνειακή Ένωση, όπως και την εγχώρια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα αναγνωρίζει την ανάπτυξη μίας ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από την οικονομική συνεργασία».

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί «μέχρι ένα ή δύο χρόνια». Εάν επεκταθεί, η Βρετανία θα συνεχίσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

EE και Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσουν νέα συμφωνία στο θέμα της αλιείας, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο.

Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν να αντικαταστήσουν μία προσωρινή συμφωνία που εμποδίζει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας με μία μόνιμη λύση.

Το κείμενο της διακήρυξης έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, αυτή η συμφωνία υλοποιεί την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, σημείωσε σε δήλωση της την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μέι: Είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη συμφωνία

«Ο λαός θέλει να τακτοποιηθεί το θέμα, θέλει μία καλή συμφωνία που μας βάζει σε πορεία για ένα πιο καλό μέλλον. Είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη συμφωνία», τόνισε η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το Reuters.

«Η συμφωνία στην οποία φτάσαμε είναι ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εναπόκειται τώρα στους ηγέτες των 27 μελών της ΕΕ να εξετάσουν τη συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Η Μέι τόνισε ότι μίλησε με τον ισπανό πρωθυπουγό Πέδρο Σάντσεθ και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρη ότι την Κυριακή θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε μία συμφωνία για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σαν οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ».

Νωρίτερα ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Reuters: Παραμένει το θέμα του Γιβραλτάρ

Τα θέματα που έχουν σχέση με το Γιβραλτάρ όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν επιλυθεί, σημειώνει βρετανική κυβερνητική πηγή στο Reuters. Υπογραμμίζει ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Η πηγή τονίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης σε αρκετούς τομείς. Το Γιβραλτάρ παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα… Είναι σαφές ότι υπάρχουν θέματα που θέλουν λύση εκεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v