Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Πολύ κοντά στο ουδέτερο επίπεδο τα επιτόκια

Διαφορετικό «σήμα» σε σχέση με τον Οκτώβριο έστειλε στους επενδυτές ο πρόεδρος της Fed για τα επιτόκια. Χαρακτήρισε ισχυρό το outlook της οικονομίας. Τόνισε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη.

Πάουελ: Πολύ κοντά στο ουδέτερο επίπεδο τα επιτόκια

Τα επιτόκια της Fed βρίσκονται «ελάχιστα κάτω» από το ουδέτερο επίπεδο, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

«Τα επιτόκια βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο και βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία, το οποίο σημαίνει ότι ούτε θα επιτάχυναν ούτε θα επιβράδυναν την ανάπτυξη» ανέφερε σε ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης ο Τζερόμ Πάουελ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική της Fed «απέχει πιθανότατα αρκετά από το ουδέτερο επίπεδο».

O κ. Πάουελ χαρακτήρισε το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως «μέτριο».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως αυτοί και οι συνάδελφοι του συνεχίζουν να βλέπουν ένα «ισχυρό» outlook για την αμερικανική οικονομία.

«Οι συνάδελφοι μου στη FOMC και εγώ, καθώς και πολλοί οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα, προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη, η χαμηλή ανεργία και ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 2%» επισήμανε ο ίδιος κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Fed για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των σταδιακών αυξήσεων επιτοκίων είναι αβέβαιες και μπορεί να περάσει ένας χρόνος ή παραπάνω για να υλοποιηθούν» σημείωσε. «Αν και οι προβλέψεις των μελών της FOMC βασίζονται στις καλύτερες εκτιμήσεις για το outlook, δεν υπάρχει προκαθορισμένο μονοπάτι για τη νομισματική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v