Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κενά αέρος ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook

Οδυνηρή βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επταετίας για τη μετοχή του δεύτερου ισχυρότερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης. Οι λόγοι που οδήγησαν τον όμιλο να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησής του σε μόλις έξι μήνες.

Σε κενά αέρος ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook

Σε φάση έντονων αναταράξεων έχει εισέλθει ο δεύτερος ισχυρότερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης Thomas Cook. Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, η μετοχή της Thomas Cook Group Plc στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εμφάνισε εικόνα κατάρρευσης, καθώς βυθίστηκε έως και -31%, πριν κλείσει με απώλειες της τάξης του 24%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων.

Τα σοβαρά προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζει ο όμιλος αποτυπώνονται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου έχει χάσει 73% της κεφαλαιοποίησής του.

Η προχθεσινή «βουτιά» ήταν συνέπεια των αποφάσεων της εταιρείας να αναπροσαρμόσει επί τα χείρω τις προβλέψεις κερδοφορίας της και, ταυτόχρονα, να αναστείλει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για το 2018. Από τη μη διανομή μερίσματος η Thomas Cook υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσει 9 εκατ. στερλίνες (10,17 εκατ. ευρώ), ενδεικτικό της πίεσης στην οποία βρίσκεται ο όμιλος.

Οι προβλέψεις της Thomas Cook αποδείχθηκαν ανεδαφικές καθώς, πριν την προχθεσινή, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε άλλες δύο αναθεωρήσεις (επί τα χείρω) των προβλέψεών κερδοφορίας της για φέτος κατά τους προηγούμενους μήνες. Το ψαλίδισμα των προβλέψεων αποδόθηκε από τη διοίκηση της TC στα προβλήματα που προκάλεσαν στη δραστηριότητά της στη Βρετανία το κύμα καύσωνα, που, σύμφωνα με την ίδια, οδήγησε τους Βρετανούς να παραμείνουν στην πατρίδα τους αντί να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Οι αναταράξεις στην Thomas Cook αποδίδονται από τους αναλυτές στο γεγονός πως εκτροχιάστηκαν οι σχεδιασμοί της διοίκησης για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πιο θερμό των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η TC προχώρησε σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, προχωρώντας σε ανάλογο προγραμματισμό πτήσεων και τη δέσμευση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ξενοδοχεία.

Η υπερπροσφορά πακέτων της Thomas Cook σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οδήγησε τη διοίκηση σε μεγάλες προσφορές, προκειμένου να αναθερμάνει τις κρατήσεις. Αυτό, όμως, είχε άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία της εταιρείας, η οποία μειώθηκε κατά ¼. Διδακτικό παράδειγμα για τους Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι προχώρησαν σε μεγάλες προσφορές το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, προκειμένου να ξεπαγώσουν τις κρατήσεις…

Τα οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διοίκηση, επιβαρύνθηκαν επιπλέον από το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι επιβάρυναν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων της Thomas Cook, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Ο CEO της Thomas Cook, Peter Funkhauser, παράλληλα, απέδωσε την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, εν μέρει, και στην υποεκτίμηση του κόστους μετασχηματισμού του ομίλου.

Ο εκτροχιασμός των οικονομικών της Thomas Cook είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο οικονομικός της διευθυντής, με τον διάδοχό του Sten Daugaard να υποστηρίζει πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v