Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

Oμάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα της Μ. Βρετανίας υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την ΕΕ θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν τη διορία για την έξοδο. Θετική η γνώμη, αναμένεται η απόφαση.

Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

O νομικός σύμβουλος του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε την Τρίτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει το Brexit, χωρίς να ζητήσει άδεια από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μία ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν τη διορία για την έξοδο από το μπλοκ (29 Μαρτίου 2019).

Όπως μεταδίδει το CNBC, το Άρθρο 50 επιτρέπει σε μία χώρα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που τη βγάζει εκτός της πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το επικαλέστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Ο νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέδωσε την Τρίτη μία μη δεσμευτική γνώμη υπέρ της μονομερούς ακύρωσης του Αρθρου 50. Η τελική απόφαση ωστόσο θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο άκουσμα της είδησης, η στερλίνα κερδίζει 0,59%, με την ισοτιμία στο 1,2797 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v