Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με 30 χρόνια φυλακή η CFO της Huawei

Η 46χρονη κατηγορείται ότι συνωμότησε για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, εξαπατώντας χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Oι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση της από τον Καναδά.

Αντιμέτωπη με 30 χρόνια φυλακή η CFO της Huawei

H οικονομική διευθύντρια της Huawei, Ουάνγκζου Μενγκ, κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση χρηματοοικονομικά ιδρύματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο του Βανκούβερ.

Η 46χρονη, που είναι επίσης η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στον Καναδά και αντιμετωπίζει την έκδοση της στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες της αμερικανικής δικαιοσύνης κατά της Μενγκ σχετίζονται  με προσπάθειες να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μενγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 30 ετών. 

Η είδηση της σύλληψης της προκάλεσε φόβους στις διεθνείς αγορές για κλιμάκωση εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά την κήρυξη τρίμηνης εκεχειρίας το Σάββατο, την οποία συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε την Πέμπτη ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια Κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ», προστίθεται. 

Η Μενγκ είναι μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, του Τζενγκφέι Ρεν. Η Huawei χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5G ως τους ημιαγωγούς. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Τον Αύγουστο εκδόθηκε το ένταλμα από τις ΗΠΑ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε στις 22 Αυγούστου ένταλμα σύλληψης ενάντια στην οικονομική διευθύντρια της Huawei, ζητώντας τη σύλληψή της για να δικαστεί σε κατηγορίες που εξέδωσε εις βάρος της η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα κατά την ακροαματική διαδικασία της Μενγκ Ουάνγκζου.

Σύμφωνα τα δικαστικά έγγραφα, οι αμερικανικές αρχές έλαβαν γνώση ότι στις 29 Νοεμβρίου η 46χρονη Μενγκ θα βρισκόταν στο Βανκούβερ – ως ενδιάμεσο σταθμό - στο ταξίδι της προς τρίτη χώρα, που πιστεύετε ότι ήταν το Μεξικό. Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v