Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SZ: Νίκησε η λογική με την Κραμπ-Καρενμπάουερ

Πολλά τα συμπεράσματα από τη χθεσινή επικράτηση της εκλεκτής της Μέρκελ στην ηγεσία της CDU. Οι σχολιαστές εστιάζουν σε νικητές αλλά και σε ηττημένους. Και κυρίως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

SZ: Νίκησε η λογική με την Κραμπ-Καρενμπάουερ

Σχόλια για όλους τους πρωταγωνιστές του δραματικού συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος στο Αμβούργο μπορεί κανείς να διαβάσει στις ιστοσελίδες του γερμανικών εφημερίδων. Για τη νικήτρια της ημέρας, τους ηττημένους, αλλά και για την αποχώρηση της μέχρι χθες προέδρου του κόμματος΄Ανγκελας Μέρκελ μετά από 18 χρόνια στο αξίωμα αυτό. Μια δύσκολη στιγμή που κατάφερε παρόλα αυτά να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια χωρίς να κρύψει την συγκίνησή της. 

«Αγώνα για να συγκρατήσει τα δάκρυά της»

Στο σχόλιο της στη διαδικτυακή σελίδα της η die Welt επαινεί συνολικά την παρουσία της καγκελαρίου στο συνέδριο. «Με μικρές χειρονομίες αναδύθηκε το μεγαλείο της και στο τέλος το χειροκρότημα των όρθιων συνέδρων ήταν παρατεταμένο επί πολλά λεπτά» παρατηρεί.

«Η καγκελάριος έκανε αγώνα για να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Την επευφημούσαν ακόμη κι εκείνοι που μέχρι το τέλος την επέκριναν με δριμύτητα. Ήταν μια πολύ ανθρώπινη στιγμή έκφρασης αναγνώρισης, ανεξάρτητα του ποια ήταν, τι έγινε και τι ακολουθεί. Ήταν μια ωραία αλλά και σημαντική στιγμή».

Για τη Süddeutsche Zeitung στο κομματικό συνέδριο νίκησε η λογική. «Το κόμμα, που σφράγισαν παλαιότερα παρουσίες, όπως του Κόνραντ Αντενάουερ και του Χέλμουτ Κολ, δεν αποφάσισε οπωσδήποτε για μια προσωπικότητα με συναρπαστική βιογραφία και ούτε βέβαια θέλησε να διακινδυνεύσει» επισημαίνει ο σχολιαστής της.

«Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που εν συντομία αποκαλείται και ΑΚΚ, προτιμά να στείλει άλλα μηνύματα. Μετά από 18 χρόνια Μέρκελ δεν θέλει να κηρύξει επανάσταση αλλά να ξεκινήσει μια ελεγχόμενη νέα αρχή. Με πραγματισμό, με πνεύμα πρακτικό και τρόπο αξιόπιστο».

«Μάθημα στον Σόιμπλε»

Νικητές στο κομματικό συνέδριο της CDU αναδείχθηκαν κι άλλοι εκτός από τη διάδοχό της Μέρκελ, υποστηρίζει σε σχόλιό της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ.  «Η δεύτερη νικήτρια είναι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ» σημειώνει, σύμφωνα με τη DW.

«Η καγκελάριος, μέσω της εκλογής της εκλεκτής της, έδειξε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Φρίντριχ Μερτς τα όριά τους. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της έδειξε πως αποσύρεται κανείς από το πιο σημαντικό πόστο της πολιτικής με απόλυτη κυριαρχία. Τρίτος νικητής, η εσωκομματική δημοκρατία.

Όποιος παρακολούθησε και τους δύο εκλογικούς γύρους και την ένταση στη αίθουσα, μπορούσε να διαπιστώσει ότι η CDU είναι σε θέση να κάνει τελικά διάλογο». Και ηττημένος;  Η  περιφερειακή εφημερίδα Ludwigsburger Kreiszeitung δείχνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Μέρκελ του έδωσε ένα καλό μάθημα» γράφει.

«Δεν έγιναν τυχαία οι επανειλημμένες αναφορές της στο σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις. Ήθελε να προειδοποιήσει όλους εκείνους που ονειρεύονται επιστροφή του κόμματος στην εποχή προ Μέρκελ. Η καγκελάριος τοποθέτησε την CDU στο πολιτικό κέντρο της κοινωνίας και εκεί τη βλέπει μελλοντικά παρά τα οριακά εκλογικά αποτελέσματα». 

Για το Spiegel Online η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί τώρα να συνεργαστεί με μια γυναίκα που γνωρίζει από καιρό. «Σχεδόν κανείς από τη CDU δεν πίστεψε ότι το δίδυμο Μερτς-Μέρκελ θα μπορούσε να συνεργαστεί ειρηνικά παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.

«Εκείνο που θα πρέπει να κάνει πρωτίστως η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι να μη διασπαστεί η CDU. Το ότι σε ένα κόμμα που επί 50 χρόνια επικεφαλής του ήταν μόνο άνδρες και τώρα η μια γυναίκα διαδέχεται την άλλη, δείχνει πόσο βαθιά έχει εκσυγχρονίσει το κόμμα η Μέρκελ». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v