Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της CFO της Huawei ο Τραμπ

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη μιλήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Τηλεφωνικές οι διαπραγματεύσεις με Κϊνα για μια εμπορική συμφωνία. Μείωση «άμεσα» των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα εξετάζει το Πεκίνο, κατά τον Τραμπ.

Πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της CFO της Huawei ο Τραμπ

Πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της CFO της Huawei, αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας ή βοηθά ώστε να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οτιδήποτε είναι καλό για τη χώρα αυτή, θα το έκανα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρέμβασής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Meng Wanzhou, η οποία συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στον Καναδά και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

«Αν νομίζω πως είναι καλό γι' αυτό που θα είναι οπωσδήποτε η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει ποτέ -που είναι κάτι πολύ σημαντικό-, αυτό που είναι καλό για την εθνική ασφάλεια, οπωσδήποτε θα παρενέβαινα, αν νόμιζα πως είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Τραμπ

Σημειώνεται πως καναδικό δικαστήριο αποφυλάκισε χθες τη Meng υπό όρους και με εγγύηση 7,5 εκατ. δολαρίων, εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας για πιθανή έκδοσή της στις ΗΠΑ, κίνηση η οποία θα μπορούσε να καθησυχάσει κάπως τους Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί με τη σύλληψή της.

Ο κ. Τραμπ είπε επίσης στο Reuters πως ο Λευκός Οίκος έχει μιλήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση, καθώς και με Κινέζους αξιωματούχους. «Δεν μου έχουν τηλεφωνήσει ακόμα. Μιλούν στους ανθρώπους του. Όμως δεν μου έχουν τηλεφωνήσει ακόμα», είπε, ερωτηθείς αν έχει μιλήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την υπόθεση.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Κίνα για τα ζητήματα του εμπορίου, ο κ. Τραμπ είπε πως πραγματοποιούνται ήδη τηλεφωνικές συζητήσεις με το Πεκίνο ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων. Είπε επίσης πως ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του.

Ο κ. Τραμπ εκτίμησε πως η Κίνα προσπαθεί να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα στο 15% «αμέσως, πολύ γρήγορα», ενώ επισήμανε πως δεν θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα μέχρις ότου δει αν οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Σημείωσε πως οι δασμοί στα αυτοκίνητα της Ιαπωνίας και της ΕΕ θα εξαρτηθούν από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές περιοχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης πως η κινεζική κυβέρνηση «επανήλθε στην αγορά» για να αγοράσει σόγια μετά την εκεχειρία της 1ης Δεκεμβρίου στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v