Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι: Θα δώσω τη μάχη κατά της πρότασης μομφής

Αλλαγή στην ηγεσία των Συντηρητικών θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Βρετανίας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προειδοποίησε η Μέι. Θα χρειαστεί 158 ψήφους για να αναγκαστεί σε παραίτηση. Το βράδυ η ψηφοφορία.

Μέι: Θα δώσω τη μάχη κατά της πρότασης μομφής

Επί τάπητος τίθεται σήμερα το μέλλον της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της.

«Θα πολεμήσω για αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης με ό,τι έχω», δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι, τονίζοντας πως μια αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα τώρα θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Βρετανίας καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Έχω υπηρετήσει αυτό το κόμμα (τους Συντηρητικούς), υπηρετώ το εθνικό συμφέρον. Πιστεύω πως μια συμφωνία με την ΕΕ είναι επιτεύξιμη», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν μας συμφέρει η αβεβαιότητα».

«Δεν έχουμε χρόνο για να διαλυθούμε. Αυτό βολεύει μόνο τον Τζέρεμι Κόρμπιν (επικεφαλής των Εργατικών)», υπογράμμισε.

«Οι Συντηρητικοί πρέπει να είναι ένα μετριοπαθές κόμμα που εργάζεται υπέρ της χώρας. Είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά», κατέληξε η πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι, δήλωσε νωρίτερα πως το όριο των επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού από το κόμμα της έχει ξεπεραστεί.

«Το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 18:00-20:00 (τοπική ώρα) και θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την ψηφοφορία.

«Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και θα υπάρξει ανακοίνωση όσο το δυνατόν συντομότερα το βράδυ», σημείωσε ο Μπρέιντι.

Θα χρειαστούν 158 ψήφοι για να φύγει -απλή πλειοψηφία βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος- από τις 315, αλλά είναι σίγουρο ότι ακόμα και αν παραμείνει η διαδικασία θα την υπονομεύσει. Μέχρι το μεσημέρι ωστόσο, ήδη 150 βουλευτές της είχαν εκφράσει δημόσια την υποστήριξη τους στη Μέι.

Στην περίπτωση που η κα Μέι χάσει στην ψηφοφορία αυτή ή αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε το Συντηρητικό Κόμμα θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία για αλλαγή ηγεσίας. Πάντως, δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος υποψήφιος αντικαταστάτης της Μέι.

Εργατικοί: Η αδυναμία της Μέι ακινητοποιεί την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή

Η αδυναμία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «έχει ακινητοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Ian Lavery,  όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η μισοϋποστηριζόμενη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit δεν έχει τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, του κόμματός της, της βουλής ή της χώρας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Οι εσωτερικές διαιρέσεις του Συντηρητικού Κόμματος θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v