Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής η Mέι

Κράτησε τη θέση της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, με «αντίτιμο» να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές. Στήριξη από 200 βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία. Αύριο οδεύει στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει ανάψει «κόκκινο» για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Brexit.

Πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής η Mέι

Δεν εγκρίθηκε τελικά η πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, καθώς 200 βουλευτές τάχθηκαν κατά της πρότασης μομφής, ενώ υπέρ τάχθηκαν μόλις 117. 

H Bρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει τώρα για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. 

Όπως πάντως σχολιάζουν οι FT, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αποδυναμωμένη και αφήνοντας πίσω ένα διχασμένο κόμμα. Γνωρίζει ότι θα πρέπει να ενώσει πάλι το κόμμα καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, για να περάσει τη συμφωνία του Brexit από το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.

Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπός της είπε: «Δεν πιστεύει ότι αυτή η ψηφοφορία, σήμερα, αφορά το ποιος θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές -πρόκειται για το αν είναι λογικό να αλλάξει η ηγεσία σε αυτό το χρονικό σημείο της διαδικασίας του Brexit».

Εργατικοί: Η αδυναμία της Μέι ακινητοποιεί την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή

Η αδυναμία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «έχει ακινητοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ian Lavery, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η μισοϋποστηριζόμενη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit δεν έχει τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, του κόμματός της, της βουλής ή της χώρας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Οι εσωτερικές διαιρέσεις του Συντηρητικού Κόμματος θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων».

Τουσκ: Αύριο η ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσουν επίσημη δήλωση αναφορικά με το Brexit αργά αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε επιστολή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους άλλους 27 ηγέτες πριν από το δείπνο την Πέμπτη και πως μετά από μια συζήτηση αφιερωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις, η κ. Μέι θα τους αφήσει να «υιοθετήσουν τα συμπεράσματα για το Brexit».

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δομή τέτοιων νομικά δεσμευτικών συμπερασμάτων του συμβουλίου για να προσφέρει διευκρινίσεις στη Βρετανία ως προς το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, κυρίως ως προς το πώς θα εφαρμοστεί το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε επίσης πως οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στη Βρετανία, μετά την πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι και της αποτυχίας εξασφάλισης έγκρισης από τη βουλή για το πακέτο του Brexit, στο οποίο συμφώνησε τον περασμένο μήνα με την ΕΕ.

Κέρδη για τη στερλίνα παρά την πρόταση μομφής

Από χαμηλό 20 μηνών ανακάμπτει η στερλίνα την Τετάρτη, μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης και ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η βρετανική λίρα ενισχύεται 0,8% έναντι του δολαρίου, στο $1,2587.

Το σημερινό άλμα προκαλείται από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει την κοινοποίηση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η Τερέζα Μέι χάσει στην ψηφοφορία για την άρση της εμπιστοσύνης.

Στο υψηλότερο σημείο από το 2016 τα βρετανικά CDS

H είδηση για την ενεργοποίηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τετάρτη ώθησε τα βρετανικά ασφάλιστρα κινδύνου στο υψηλότερο σημείο από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Η επιβεβαίωση της ψηφοφορίας ενίσχυσε τα CDS στις 40 μονάδες βάσης, από περίπου 31 μ.β. στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Είχαν φτάσει στις 45 μονάδες βάσης την ημέρα μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v