Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «γεράκια» της ευρωζώνης κερδίζουν τη μάχη για τον κοινό προϋπολογισμό

Προς ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης με περιορισμένες αρμοδιότητες οδεύουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει δει το Reuters. Δεν πέρασε η γραμμή Σολτς για κοινό ταμείο ανεργίας.

Τα «γεράκια» της ευρωζώνης κερδίζουν τη μάχη για τον κοινό προϋπολογισμό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγνοήσουν τις προτάσεις για πιθανή χρήση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, περιορίζοντας τη λειτουργία του στους στόχους της σύγκλισης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Reuters.

H εξέλιξη αυτή ακυρώνει τις προσδοκίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος στήριζε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού που θα είχε έναν σταθεροποιητικό ρόλο μέσω ενός κοινού ταμείου ανεργίας.

Αποτελεί επίσης πισωγύρισμα και για την Κομισιόν, η οποία ήθελε ο προϋπολογισμός να σταθεροποιεί τις επενδύσεις σε χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο ESM έχει ταχθεί υπέρ ενός κοινού ταμείου που θα μπορούσε να δανείζει σε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αλλά αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Ολλανδία, με στήριξη από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και συντηρητικοί Γερμανοί αξιωματούχοι, αντιτάχθηκαν σθεναρά στα σχέδια αυτά.

Οπότε η Σύνοδος Κορυφής θα ζητάει πλέον από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να «εργαστούν στο σχεδιασμό, τον τρόπο εφαρμογής και τον συγχρονισμό του δημοσιονομικού εργαλείου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα».

Τα συμπεράσματα του προσχεδίου αναμένεται να υιοθετηθούν από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. εκτός από τη Βρετανία.

Επιπλέον, το προσχέδιο επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν θα είναι ανεξάρτητος από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v