Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Συμφωνία Κόντε-Σαλβίνι-Ντι Μάιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην ΕΕ, με στόχο να αποτραπεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.

BBG: Συμφωνία Κόντε-Σαλβίνι-Ντι Μάιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ για μια πρόταση προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Κομισιόν να μην πυροδοτήσει τη διαδικασία κυρώσεων για τον προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το deal περιλαμβάνει συμφωνία για περιορισμό του επονομαζόμενου οικολογικού φόρου επί των αγορών SUV και των μεγαλύτερων αυτοκινήτων.

Ντι Μάιο και Σαλβίνι, που κατά το παρελθόν είχαν έρθει σε σύγκρουση για τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, βρίσκονται τώρα σε απόλυτη συμφωνία, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, διαψεύδοντας πως υπάρχουν εντάσεις στην κυβέρνηση, καθώς και δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera σύμφωνα με το οποίο ο Κόντε μπορεί να παραιτηθεί.

Η Ιταλία έχει ταυτοποιήσει περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, που θα μπορούσαν να καλύψουν ένα έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ, είχε αναφέρει νωρίτερα άλλος αξιωματούχος.

Συνεχίζεται η συζήτηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συζητά με την Ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει αν οι μικρές αλλαγές που αποφάσισε πρόσφατα η Ρώμη αρκούν για να αποτραπεί η έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας.

«Ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλίας αναφορικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος της Λέγκας είχε δηλώσει πως ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε χθες το βράδυ «τους αριθμούς και το περιεχόμενο» του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες.

«Η Κομισιόν θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα στη βάση του αποτελέσματος αυτού του συνεχιζόμενου διαλόγου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v