Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινική δίωξη από τη Μαλαισία κατά της Goldman Sachs

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ήταν υπό εξέταση για τον ρόλο της, όσον αφορά την άντληση $6,5 δισ. μέσω τριών προσφορών ομολόγων για το 1MDB, που είναι αντικείμενο ερευνών σε τουλάχιστον έξι χώρες.

Ποινική δίωξη από τη Μαλαισία κατά της Goldman Sachs

Ποινική δίωξη κατά της Goldman Sachs και δύο πρώην εργαζομένων της άσκησε η Μαλαισία, σε σχέση με την έρευνα που αφορά υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, 1MDB, σύμφωνα με το Reuters.

Η Goldman Sachs ήταν υπό εξέταση για τον ρόλο της  όσον αφορά την άντληση $6,5 δισ. μέσω τριών προσφορών ομολόγων για το ταμείο 1MDB, που είναι αντικείμενο ερευνών σε τουλάχιστον έξι χώρες.

Ο εισαγγελέας της Μαλαισίας Tommy Thomas σημείωσε ότι κατηγορίες υπό τους νόμους της Μαλαισίας ασκήθηκαν τη Δευτέρα κατά της Goldman Sachs, δύο πρώην στελεχών της, Tim Leissner και Roger Ng, την πρώην εργαζόμενη της 1MDB, Jasmine Loo και τον οικονομολόγο Jho Low.

Τα δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους στη Μαλαισία για να εξασφαλίσουν συμμετοχή σε δημοπρασία ομολόγων $6,5 δισ. του ταμείου 1MDB, το 2012 και το 2013.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Tommy Thomas υποστήριξε ότι η Goldman έλαβε $600 εκατ. για τον ρόλο της, το οποίο ήταν συνολικά «αρκετές φορές υψηλότερο ποσό από τις τιμές της αγοράς».

Οι αρχές της Μαλαισίας υποστηρίζουν ότι $2,7 δισ. από την πώληση ομολόγων ήταν «ποσό κατάχρησης μέρους ευρύτερου σκανδάλου, που έχει οδηγήσει σε κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού Najib Razak, ο οποίος κυβέρνησε τη Μαλαισία όταν δημιουργήθηκε το 1MDB.

Συνολικά, οι αρχές διάφορων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι $4,5 δισ. υπεξαιρέθηκαν από το επενδυτικό ταμείο.

Εκπρόσωπος της Goldman σημείωσε ότι η επενδυτική τράπεζα δεν δέχεται τους ισχυρισμούς και θα υποστηρίξει τη θέση της έναντι αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v