Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντομπρόβσκις: Τα βρήκαμε με την Ιταλία για το έλλειμμα

Θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός ακόμη προκαλεί ανησυχίες. Αποφεύγονται οι κυρώσεις. Υψηλότερο το έλλειμμα από αυτό που ήθελαν, δηλώνει ο Κόντε.

Ντομπρόβσκις: Τα βρήκαμε με την Ιταλία για το έλλειμμα

Η Κομισιόν έχει φτάσει σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία δεν δίνει ακόμη μία μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της, ανακοίνωσε ο Bάλντις Ντομπρόβσκις

Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters. 

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ (από 2,4% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια ακόμη προκαλούν ανησυχίες.

«Η συμφωνία δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθούν πειθαρχικά βήματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να μπει το ιταλικό χρέος σε καθοδικό μονοπάτι». Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε επίσης ότι «εάν κάτι πάει στραβά, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιστρέψει σε πειθαρχική δράση τον Ιανουάριο».

«Η  χώρα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της για να χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να υποστηρίξει τις επενδύσεις», δήλωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, από την πλευρά του έκανε λόγο για «νίκη του πολιτικού διαλόγου».

Η εξέλιξη πυροδοτεί ράλι στα ιταλικά ομόλογα την Τετάρτη, με τα ιταλικά yields να υποχωρούν 9 με 16 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 17 μονάδες βάσης, στο 2,76%.

Κόντε: Υψηλότερο το έλλειμμα από αυτό που ήθελε η Κομισιόν

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία επέτρεψε στην κυβέρνηση να τιμήσει τις βασικές δεσμεύσεις της και να δώσει ώθηση στην οικονομία, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Κόντε είπε ότι είχε αντισταθεί στις φωνές για πιο μεγάλες περικοπές και είχε διασφαλίσει βασικά μέτρα.

«Στο τέλος των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν με επιμονή, έχουμε φτάσει στο σημείο της βιώσιμης ισορροπίας, παραμένοντας σε ένα υψηλότερο νούμερο (για το έλλειμμα) αυτό που είχε κριθεί κατάλληλο από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο προϋπολογισμός είναι επεκτατικός, η λύση είναι καλή για την Ιταλία, ικανοποιητική για την Ευρώπη, δήλωσε επίσης.

Τρία: Το ιταλικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί το 2018

O λόγος του ιταλικού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί οριακά τη φετινή χρονιά και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2019, υποστήριξε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία.

Η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε προηγούμενως ότι το δημόσιο χρέος θα μειωνόταν ελαφρώς το 2018, στο 130,9% του ΑΕΠ από 131,2% το 2017.

«Το 2019 θα υποχωρήσει, οριακά, αλλά θα υποχωρήσει μετά από μια μικρή άνοδο το 2018» σημείωσε στο Reuters ο κ. Τρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v