Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed αύξησε τα επιτόκια και έστειλε σήμα για «φρένο»

Λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων για το 2019 προβλέπει η Fed σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Βλέπει σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση της αγοράς εργασίας. Παρακολουθεί τον αντίκτυπο των παγκόσμιων εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια και έστειλε σήμα για «φρένο»

Oι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν την Τετάρτη να αυξήσουν το επιτόκιο για τέταρτη φορά τη φετινή χρονιά, στο εύρος του 2,25% με 2,5%.

Οι επενδυτές έδιναν περίπου 70% πιθανότητα να συσφίξει εκ νέου η Fed τη νομισματική πολιτική στην τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων για την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και το ευρύτερο κλίμα στην αγορά. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019, αντί για τρεις που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, η Fed σημειώνει πως η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ισχυρό ρυθμό και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Επισημαίνει ότι «κάποιες» περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες, μια διακριτική αλλαγή στη φρασεολογία που υποδεικνύει ότι ετοιμάζεται να επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά τα ρίσκα, η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει πως είναι «σχετικά ισορροπημένα», αλλά προσθέτει ότι «θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα αξιολογεί τον αντίκτυπο τους στο οικονομικό outlook».

Οι οικονομικές προβλέψεις

Οι αξιωματούχοι αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2019 και το 2020, με τη μέση πρόβλεψη για το επίπεδο του επιτοκίου στο τέλος του 2020 και 2021 να βρίσκεται στο 3,1%.

Τον Σεπτέμβριο ανέμεναν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2019 και μία το 2020.

Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% την επόμενη χρονιά και 2% το 2020, οριακά χαμηλότερα από ότι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο.

Το ποσοστό της ανεργίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 3,7%, αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% την επόμενη χρονιά, στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Το 2020 η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 3,6% και το 2021 στο 3,8%, ελαφρώς υψηλότερα από πριν.

Ο πληθωρισμός εν τω μεταξύ, ο οποίος άγγιξε το στόχο του 2% φέτος, αναμένεται να κλείσει στο 1,9% το 2018, αντί για 2% που αναμενόταν προηγουμένως.

Πάουελ: Ο πληθωρισμός επιτρέπει στη Fed να είναι υπομονετική

Το outlook του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να διατηρήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

O ίδιος υποστήριξε επίσης πως το επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του «ουδέτερου εύρους». Ουδέτερο θεωρείται το επιτόκιο το οποίο δεν υποβοηθάει ούτε περιορίζει την οικονομία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε πως πλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Η Fed έλαβε υπόψη την αδυναμία της αγοράς και θα παρακολουθεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμα πως οι αποφάσεις της Fed δεν επηρεάζονται από την πολιτική. «Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτού που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό» υπογράμμισε, κάνοντας ένα έμμεσο σχόλιο για τις διαρκείς παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την κριτική που έχει ασκήσει στις αυξήσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v