Ο Τραμπ απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή για τους Κούρδους

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά, αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter. Η Άγκυρα κάλεσε τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας «θανάσιμο λάθος» να εξισώνονται οι Κούρδοι της Συρίας με PKK-YPG.

Ο Τραμπ απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή για τους Κούρδους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή, εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που ανήγγειλε ότι «ξεκινά», προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά, αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.


Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος απαίτησε από τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκρινε ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία -φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης, αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».


Εξάλλου, ο Τραμπ έγραψε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία κάλεσε τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, σε απάντησή του στον Τραμπ μέσω Twitter, έγραψε σήμερα πως «είναι θανάσιμο λάθος να εξισώνονται οι Κούρδοι της Συρίας με το PKK, που είναι στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ, και το συριακό παρακλάδι του PYD/YPG».

«Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να είναι εταίροι και σύμμαχοί σας. Η Τουρκία αναμένει οι ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας συνεργασία και δεν θέλει να επισκιάζεται από τρομοκρατική προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως ο Τραμπ δεν μπορεί να πετύχει τίποτα με το να απειλεί οικονομικά την Τουρκία, ενώ σχολίασε πως οι στρατηγικοί εταίροι δεν πρέπει να επικοινωνούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως έφερε σε δυσχερή θέση τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την επιχείρηση εναντίον της YPG, που η χώρα του θεωρεί τον βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, η Άγκυρα δεν χρειάζεται «την άδεια κανενός», πάντως διαβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι σε θέση να «καταστρέψει» τους εναπομείναντες θύλακες του ΙΚ στη Συρία και θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Τραμπ εκφράστηκε για το θέμα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μάικ Πομπέο, κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων για να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα άρχισε να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας του ζητήματος των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να τους καταδιώξει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πολύ κοντά στα σύνορά της ενός εμβρυικού κουρδικού Κράτους, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v