Μέι: Πιθανότερο να μην υπάρξει Brexit παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία

Η Μέι προειδοποίησε σήμερα πως η Βουλή είναι πιο πιθανό να «μπλοκάρει» την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ θα μιλήσει για «καταστροφική βλάβη» στην πολιτική, αν δεν εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πληροφορίες για επιστολή ΕΕ με διαβεβαιώσεις για το backstop.

Μέι: Πιθανότερο να μην υπάρξει Brexit παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα δηλώσει σήμερα πως πιστεύει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Brexit, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο πολύ στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, δοκίμασε δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Brexit, με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν ένα νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει ένα «Σχέδιο Β» εντός ημερών, εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ (κεντρική Αγγλία), που είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και στις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Brexit.

Προτρέποντας τους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.

«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το ΗΒ θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».

Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία, λέγοντας πως «η πίστη του λαού στη δημοκρατική διαδικασία και στους πολιτικούς τους θα υποστεί καταστροφική βλάβη. Έχουμε όλοι καθήκον να εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Επιστολή ΕΕ με διαβεβαιώσεις για το backstop

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το RTE News, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει σήμερα επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση, με την οποία θα περιγράφει μια σειρά διαβεβαιώσεων για το ιρλανδικό backstop.

Στην επιστολή της, η ΕΕ θα τονίζει πως το ιρλανδικό backstop δεν είναι η προτιμώμενη λύση της ΕΕ για την αποφυγή «σκληρών συνόρων», πως δεν υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και ούτε αποτελεί μέρος κάποιας μυστικής προσπάθειας της ΕΕ να «προσαρτήσει» τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με το RTE, το οποίο δεν επικαλείται πηγές.

Κατά το RTE, πάντως, η ΕΕ με την επιστολή της θα επιμείνει πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για το ιρλανδικό backstop.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v