Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Η Ελλάδα δοκιμάζει τη σταθερότητά της

Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι μία καλή είδηση για τους επενδυτές, τονίζει η Teneo Intelligence. Το «διαζύγιο» του κυβερνητικού συνασπισμού προστίθεται στην αβεβαιότητα της ευρωζώνης.

Bloomberg: Η Ελλάδα δοκιμάζει τη σταθερότητά της

Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρεται στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αυτής της εβδομάδας, που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές.

Με τις εκλογές να διεξάγονται κανονικά μετά τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να έρθει στην εξουσία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να υπηρετήσει όλη τη θητεία του και να φέρει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.


H επιβίωση του Τσίπρα εξαρτάται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, των οποίων οι επτά έδρες του έδωσαν την εξουσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Οι πρόωρες εκλογές είναι "καλά νέα" για τους επενδυτές», σημειώνει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, με έδρα το Λονδίνο.

«Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα», προσθέτει.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενέχει πάντως κινδύνους, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι υπέρ της διεξαγωγής τους πριν από τις ευρωεκλογές, στις 23 Μαΐου, όπου το κόμμα του ρισκάρει να έχει βαριές απώλειες.

Και ενώ η Ελλάδα βγήκε από μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης το 2018, η τελευταία κατάσταση στη χώρα αντανακλά την ευρύτερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σε μία εποχή γεωπολιτικών αλλαγών – από τη Μέρκελ στο Βερολίνο μέχρι τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν – προς μία άνοδο του λαϊκισμού, που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο.

«Η έξοδος του Καμμένου βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει κάποια από την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις εναλλαγές στη στάση του», αναφέρει ο Mujtaba Rahman, διευθυντικό στέλεχος της Eurasia Group στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v