Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντριπτική ήττα Μέι στη βρετανική βουλή

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Κόρμπιν η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη. Τη χειρότερη ήττα από το 1924 γνώρισε απόψε η βρετανική κυβέρνηση. Καταψηφίστηκε με 230 ψήφους διαφορά η συμφωνία της Μέι για το Brexit.

Συντριπτική ήττα Μέι στη βρετανική βουλή

Oι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με σημαντική διαφορά τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, εξέλιξη που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και περιπλέκει περαιτέρω την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συγκεκριμένα, 432 βουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τρίτη, ενώ μόλις 202 τη στήριξαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές του κόμματος της καταψήφισαν τη συμφωνία. 

Πρόκειται για τη χειρότερη ήττα που έχει γνωρίσει κυβέρνηση στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Η αμέσως μεγαλύτερη ήττα ήταν εκείνη που υπέστη ο Ράμσεϊ Μακντόναλντ το 1924.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση θα συζητηθεί αύριο από τη βουλή. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο στηρίζει με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση των Τόρις, ανακοίνωσε πως θα δώσει αύριο στήριξη στην κα. Μέι.

Η κα. Μέι τόνισε από την πλευρά της πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση της έχει την εμπιστοσύνη της βουλής και θα παρουσιάσει τη Δευτέρα προτάσεις για το πως θα προχωρήσει από εδώ και έπειτα. «Θέλω να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία» ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως είναι καθήκον της προς αυτούς που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης να τα καταφέρει. 

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ να ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. «Σημειώνω με λύπη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος έχει σχεδόν λήξει» έγραψε στο Twitter ο κ. Γιούνκερ. 

Εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «λυπάται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τις προθέσεις του όσον αφορά τα επόμενα βήματα».

Εναλλακτική πρόταση θα παρουσιάσουν συντηρητικοί βουλευτές

Μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι "μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου".

«Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν» οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δραματική έκκληση Μέι για στήριξη της συμφωνίας

Στην ομιλία που έδωσε νωρίτερα την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κα. Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, λέγοντας πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας για πολλές γενιές.

Η Μέι προειδοποίησε παράλληλα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.

Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v