Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kempe (Ατλαντικό Συμβούλιο): Εντάσεις μεταξύ των σχεδιαστών στρατηγικής και του Τραμπ

Οι παραιτήσεις Mattis και McGurk με αφορμή την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δείχνουν τον διχασμό που υπάρχει στην αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ατλαντικού Συμβουλίου. Το κενό εξουσίας στη Συρία και οι ευκαιρίες για την Τουρκία.

Kempe (Ατλαντικό Συμβούλιο): Εντάσεις μεταξύ των σχεδιαστών στρατηγικής και του Τραμπ

Η αμερικανική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ρήξη ανάμεσα στους σχεδιαστές στρατηγικής και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τους μελλοντικούς ρόλους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ατλαντικού Συμβουλίου, Frederick Kempe.

«Βλέπουμε τη φυσική ένταση μεταξύ των σχεδιαστών στρατηγικής που προσπαθούν να βρουν πώς θα χειριστούμε το μέλλον της Μέσης Ανατολής με τον πιο κατάλληλο τρόπο μαζί με τους συμμάχους μας και του προέδρου που προσπαθεί να δώσει στο εκλογικό του σώμα αυτό που υποσχέθηκε πως θα κάνει γι’ αυτούς», είπε ο κ. Kempe κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Συρία, ο κ. Kempe είπε πως υπάρχει ένας «πολύ ασυνήθιστος» πρόεδρος στο τιμόνι της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

«Εξελέγη από το εκλογικό του σώμα για να είναι επαναστατικός. Ήθελαν να είναι διαφορετικός· ήθελαν να μην είναι το ίσιο με τους πολιτικούς που προηγήθηκαν. Άρα από την αρχή των υποσχέσεών του, της προεκλογικής του εκστρατείας και της διακυβέρνησής του, ήθελε να φέρει πίσω τους Αμερικάνους. Και νόμιζε πως οι προκάτοχοί του είχαν ξοδέψει πολύ αίμα και θησαυρούς σε ξένα εδάφη».

Ωστόσο, ο κ. Kempe τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, έμαθε πως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. «Όμως εξακολουθεί να το έχει αυτό ως στόχο. Νομίζω πως αυτό που βλέπετε είναι η φυσική ένταση μεταξύ των σχεδιαστών πολιτικής που προσπαθούν να βρουν πώς να χειριστούμε το μέλλον της Μέσης Ανατολής με τον πιο κατάλληλο τρόπο μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, ενός προέδρου που προσπαθεί να δώσει στο εκλογικό του σώμα αυτό που υποσχέθηκε πως θα κάνει γι’ αυτούς. Από αυτήν την άποψη, υπάρχει πιθανότατα διαχωρισμός ως προς την προσέγγιση και αν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως υπάρχουν διαχωρισμοί είναι η παραίτηση του υπουργού Άμυνας James Mattis και η παραίτηση του Brett McGurk», πρόσθεσε.

«Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτός είναι ένας διαφορετικός πρόεδρος και πως είναι ένας πρόεδρος που στον τρίτο χρόνο (της θητείας του) θα γίνει  ο δικός του σύβμουλος εξωτερικής πολιτικής. Έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δική του δουλειά, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα δικά του ένστικτα», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συρία, θα αφήσουν πίσω κενό. «Και το ερώτημα είναι ποιος θα γεμίσει αυτό το κενό; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Ισραληνικοί ανησυχούν γι’ αυτό. Για αυτόν τον λόγο βλέπετε τους Ισραηλινούς να πλήττουν στόχους στη Συρία πρόσφατα», είπε.

Ο κ. Kempe σημείωσε πως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, πιστεύει πως θα υπάρξουν ευκαιρίες για την Τουρκία να παίξει ρόλο στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v