Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και 2020

Προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου. Κατεβάζει ταχύτητα η ευρωζώνη, σταθερή η εκτίμηση για ΗΠΑ και Κίνα.

ΔΝΤ: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και 2020

Ρίχνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019 και 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της αδυναμίας της Ευρώπης και κάποιων αναδυόμενων αγορών. Η αποτυχία της επίλυσης των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, στη δεύτερη καθοδική αναθεώρηση των τελευταίων τριών μηνών, επικαλείται επίσης τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το δυνητικό Brexit χωρίς συμφωνία ως κινδύνους για το outlook, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

«Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει το ΔΝΤ σε νεότερη έκθεσή του.

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση και τα αντίποινα θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας».

Η υποβάθμιση αντανακλά τα σημάδια αδυναμίας στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να έχει δεχτεί χτύπημα από τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα και την Ιταλία υπό πίεση λόγω της διαφωνίας με την ΕΕ για τα δημοσιονομικά σχέδιά της.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα. Από το 1,8% το 2018 στο 1,6% το 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3% από την προηγούμενη πρόβλεψη, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ υποβαθμίζει επίσης την πρόβλεψη ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών για το 2019 στο 4,5%, χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψη, καταγράφοντας επιβράδυνση από το 4,7% του 2018.

«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν δοκιμαστεί από δύσκολες εξωτερικές συνθήκες τους τελευταίους μήνες εν μέσω εμπορικών εντάσεων, αυξανόμενων αμερικανικών επιτοκίων, την ανατίμηση του δολαρίου, τις εκροές κεφαλαίου κα τις ευμετάβλητες τιμές πετρελαίου», σημειώνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο διατηρεί τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,5% φέτος και 1,8% το 2020. 

Παραμένει επίσης στην πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Κίνα κατά 6,2% και το 2019 και το 2020. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η οικονομική δραστηριότητα ίσως δεν ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες, εάν συνεχιστούν οι εμπορικές εντάσεις.

Η Βρετανία αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη 1,5% φέτος, αν και υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, η οποία βασίζεται σε έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία.

Φωτεινή εξαίρεση είναι η Ιαπωνία, με το ΔΝΤ να αναθεωρεί υψηλότερα την πρόβλεψή του κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,1% φέτος, λόγω της αναμενόμενης ώθησης από τα κρατικά μέτρα δαπανών, που έχουν στόχο να αντισταθμίσουν την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v