Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Πιο αδύναμο το οικονομικό outlook

Τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. Αυξημένα τα ρίσκα, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, του προστατευτισμού και της μεταβλητότητας στις αγορές. Αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ντράγκι: Πιο αδύναμο το οικονομικό outlook

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως και το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να υπάρξει σύγκλιση με τον στόχο για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη. 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν. 

Όπως υπογράμμισε, τα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν την πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα γύρω από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα. 

Tα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στις αγορές, επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η πιθανότατα ύφεσης παραμένει χαμηλή. 

Δεδομένων των οικονομικών στοιχείων, σημείωσε, η ΕΚΤ θεωρεί πως παραμένει απαραίτητη η διατήρηση μιας ισχυρής νομισματικής τόνωσης, ώστε να στηριχτούν οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές και ο πληθωρισμός.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μακροπρόθεσμα, στηριζόμενος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση των μισθών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες (TLTRO), ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Επισήμανε, ωστόσο, πως το πρόγραμμα των TLTRO ήταν πολύ χρήσιμο για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. 

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v