O Iταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Παρασκευή τη Γαλλία και τη Γερμανία πως χρησιμοποιούν κούφια φιλοευρωπαϊκή ρητορική ενώ προωθούν στενά εθνικά συμφέροντα.
Σε συνέντευξη του στη Corriere della Sera, ο κ. Κόντε ανέφερε πως η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να αντιμετωπίζεται σαν «φτωχός συγγενής», τη στιγμή που τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη μεγαλώνουν την ισχύ τους εις βάρος της πραγματικής ενοποίησης.
«Σκέφτονται μόνο το εθνικό τους συμφέρον» ανέφερε, εξαπολύοντας επίθεση στη διμερή συνθήκη που υπέγραψαν στο Άαχεν η Γερμανία και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο κ. Κόντε εξέφρασε ανησυχία για τον όρο της συνθήκης ο οποίος προβλέπει ότι η Γαλλία θα στηρίξει την προσπάθεια της Γερμανίας να αποκτήσει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η αλήθεια είναι πως πιάσαμε τη Γαλλία και τη Γερμανία με το χέρι στο βάζο με το μέλι» τόνισε ο κ. Κόντε. «Οι σύμμαχοί μας δεν πρέπει να αναμένουν ότι θα καθόμαστε ήσυχοι στο τραπέζι και θα υπογράφουμε αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν άλλοι» πρόσθεσε.