Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκουαϊδό: Στόχος η ειρηνική μετάβαση και οι ελεύθερες εκλογές

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ερωτηθείς από το CNN για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιλογές στη Βενεζουέλα, τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη χώρα», δήλωσε ο Μαδούρο, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Γκουαϊδό: Στόχος η ειρηνική μετάβαση και οι ελεύθερες εκλογές

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μπορεί να επιτύχει μία ειρηνική μετάβαση από τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο καθώς και ελεύθερες εκλογές, σημείωσε ο επικεφαλής της Χουάν Γκουαϊδό, σε συνέντευξή του στο CNN, την Τρίτη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να καταφέρουμε ειρηνική μετάβαση – μετάβαση και τελικά ελεύθερες εκλογές», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας κι έχει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, είπε επίσης ότι έχει μιλήσει με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιλογές στη Βενεζουέλα, είπε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Μαδούρο: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «κλέψουν» τη Citgo

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου, καθώς κορυφώνει την πίεση που ασκεί για να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo», θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ (...) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής, δεν αποδέχεται τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις ΗΠΑ κατά Βενεζουέλας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.

Η Μόσχα αξιολογεί τη επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπο το φως των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας είναι παράνομες και πως η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με απόπειρα των ΗΠΑ να κατάσχουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο