Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένη αβεβαιότητα βλέπει η Fed

Στο 2,5% άφησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Υπόσχεται υπομονετική στάση για το 2019. Έτοιμη να προσαρμόσει το ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού. Η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα λέει ο Πάουελ.

Αυξημένη αβεβαιότητα βλέπει η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο την Τετάρτη, αλλά τόνισε πως θα επιδείξει υπομονετική στάση όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τη φετινή χρονιά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναφέρει ότι έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα για το outlook της αμερικανικής οικονομίας. 

«Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων, η επιτροπή (FOMC) θα είναι υπομονετική στον καθορισμό των αυξήσεων επιτοκίων στο μέλλον» σημειώνεται στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε. 

Μολονότι η Fed επισημαίνει ότι η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας και της απασχόλησης «παραμένουν τα πιο πιθανά αποτελέσματα», δεν έχει συμπεριλάβει τη φράση από το ανακοινωθέν του Δεκεμβρίου ότι «τα ρίσκα για το outlook είναι ισορροπημένα». Επιπλέον, δεν αναφέρει όπως τον Δεκέμβριο ότι μερικές ακόμα αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για το 2019. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ακόμα πως αν και συνεχίζει τη μηνιαία συρρίκνωση του ισολογισμού της, είναι διατεθειμένη να αλλάξει τον ρυθμό της συρρίκνωσης στο μέλλον «ανάλογα με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές την περασμένη χρονιά και έστειλε μήνυμα το Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις τη φετινή χρονιά. 

Η αλλαγή στον τόνο της Fed όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων περιλαμβάνει και μια αλλαγή στο χαρακτηρισμό της ανάπτυξης από «ισχυρή» (strong) σε «γερή» (solid).

Κατεβάζει ταχύτητα η οικονομία

Η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί από τον εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2018, ενώ η πτώση στις τιμές του αργού θα οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed ο Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας πως πρωταρχικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η συνέχιση της οικονομικής επέκτασης.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η Fed θέλει να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τα αντίθετα ρεύματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία και πρόσθεσε πως η νομισματική πολιτική είναι σε στάση αναμονής.

O καλύτερος τρόπος για να στηρίξει η Fed την οικονομία είναι να δείξει υπομονή, σημείωσε.

O ίδιος διαμήνυσε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίου θα εξαρτηθεί απόλυτα από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Επισήμανε μάλιστα πως «το επιχείρημα υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων έχει κάπως αποδυναμωθεί», ενώ σημείωσε πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά το «λουκέτο» που μπήκε σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο κ. Πάουελ ανέφερε πως θα αφήσει αποτύπωμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά δεν θα έχει μόνιμη επίπτωση στην αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, πρόσθεσε πως το «λουκέτο» έπληξε την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Σε ερώτηση για το μέγεθος του ισολογισμού της Fed, ο κ. Πάουελ απάντησε πως η κεντρική τράπεζα εξετάζει μια πιθανή διακοπή της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v