Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ύφεση η Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την πτώση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η αρνητική κίνηση.

Σε ύφεση η Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Σε ύφεση πέρασε η Ιταλία στα τέλη του 2018, μετά από μία χρονιά πολιτικής αναταραχής, υψηλότερου κόστους δανεισμού και δημοσιονομικών εντάσεων που επιβάρυναν την οικονομία.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την πτώση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία.

Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (0,1%) και προβλέπεται να ασκήσει επιπλέον πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την πτώση σε έντονη επιδείνωση της βιομηχανίας, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμη.

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2017, ενώ η ανάπτυξη όλης της χρονιάς έφτασε συνολικά στο 0,8%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες πως αναμένει τα στοιχεία για το ιταλικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο να δείξουν συρρίκνωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, αποδίδοντάς την σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της κινεζικής και της γερμανικής οικονομίας. 

Σε χαμηλό τετραετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Νωρίτερα σήμερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την ευρωζώνη έδειξαν ότι η ανάπτυξη συνέχισε να έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια. Και τα δύο στοιχεία είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός είναι ίδιος με αυτόν του τρίτου τριμήνου, ο οποίος ήταν και ο πιο χαμηλός από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για την ετήσια ανάπτυξη του 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v