Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Δικαίωμα έφεσης σε αποφάσεις της Κομισιόν ζητά το Παρίσι

«Μία πρώτη πρόταση που διατυπώνουμε... είναι να θεσπισθεί δικαίωμα προσβολής, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αμφισβητεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Δικαίωμα έφεσης σε αποφάσεις της Κομισιόν ζητά το Παρίσι

Το Παρίσι, οργισμένο από την απαγόρευση της συγχώνευσης Siemens/Alstom από τις Βρυξέλλες, πρότεινε σήμερα τη θέσπιση δικαιώματος έφεσης που θα επιτρέπει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσφεύγουν κατά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού.

«Μία πρώτη πρόταση που διατυπώνουμε... είναι να θεσπισθεί δικαίωμα προσβολής που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αμφισβητεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα επέτρεπε να πούμε: «Ο ανταγωνισμός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτόν τον βιομηχανικό κολοσσό, αλλά εμείς, πολιτικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο, έχουμε διαφορετική άποψη και έχουμε δικαίωμα ανάκλησης, όπως ισχύει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη να απαγορεύσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, Παρίσι και Βερολίνο καταγγέλλουν ως «απαρχαιωμένους» τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τη δημιουργία ευρωπαϊκών βιομηχανικών κολοσσών, που θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν απέναντι στους κινεζικούς ή αμερικανικούς κολοσσούς.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία υπάρχει το δικαίωμα ανάκλησης, ένας μηχανισμός που επιτρέπει να αμφισβητηθεί μία απόφαση της εθνικής επιτροπής ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά από τη θέσπιση του δικαιώματος αυτού στη Γαλλία, το 2008, ο Μπρουνό Λεμέρ έκανε χρήση τον Ιούλιο 2018, έπειτα από απόφαση της γαλλικής αρχής Ανταγωνισμού για την ανάληψη του ελέγχου μέρους του ομίλου Agriopole από τη χρηματοπιστωτική εταιρεία Cofigeo.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας ζήτησε την επικύρωση αυτής της πράξης, αλλά χωρίς εκχώρηση τίτλων, αντίθετα με αυτό που είχε ζητήσει η Αρχή Ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v