Μέι: Ψηφοφορία για καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός προτείνει μία προσέγγιση με τρία στάδια, σε περίπτωση που απορριφθεί ακόμη μία φορά η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η ίδια με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι επιλογές των Βρετανών βουλευτών.

Μέι: Ψηφοφορία για καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία

Να ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες αν θα καθυστερήσουν το Brexit ή αν θα πάνε σε δυνητική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειές της να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή, κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τη Daily Mail και τη Sun, στόχος της Μέι είναι να αποφύγει την ανταρσία των βουλευτών της που απειλούν να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας του «διαζυγίου» στα χέρια τους, μέσα από μία σειρά ψηφοφοριών την Τετάρτη.

Eάν αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής της κρίσης του Brexit, από το δημοψήφισμα του 2016, όπως τονίζει το Reuters.

Οι ημερομηνίες:

*Κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit μέχρι τις 12 Μαρτίου

*Κοινοβουλευτική ψηφοφορία για έξοδο χωρίς συμφωνία, στις 13 Μαρτίου

*Ψηφοφορία για «μικρή, περιορισμένη παράταση» της διορίας αποχώρησης, στις 14 Μαρτίου

Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για τη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ και στην οποία ηττήθηκε με 432-202, η Τερέζα Μέι έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απειλή της no deal εξόδου για να λάβει παραχωρήσεις από την ΕΕ.

Μία καθυστέρηση θα ενίσχυε τις πιθανότητες ακύρωσης του Brexit, καθώς το αντιπολιτευτικό κόμμα των Εργατικών τείνει προς τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της καθυστέρησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα του 2016, 17,4 εκατ. ψηφοφόροι υποστήριξαν την αποχώρηση και 16,1 εκατ. την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Λογικό το επιχείρημα για καθυστέρηση

«Λογικά επιχειρήματα ακούγονται στη Βρετανία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά την τοποθέτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για ψηφοφορία όσον αφορά τη μικρή καθυστέρηση του «διαζυγίου».

«Εάν η Βρετανία ζητήσει καθυστέρηση του Brexit, η ΕΕ θα το εξετάσει ευνοϊκά», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι μία καθυστέρηση για δύο μήνες θα ήταν σχετικά απλή.

Κόρμπιν: Η συμφωνία της Mέι πρέπει να περάσει από λαϊκή ψηφοφορία

Αν η συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια «επιβεβαιωτική» λαϊκή ψηφοφορία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η αποτυχημένη συμφωνία της πρωθυπουργού δεν παρέχει βεβαιότητα ή εγγυήσεις για το μέλλον και απορρίφθηκε ευρέως από τη Βουλή αυτή», δήλωσε ο Κόρμπιν στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιομηχανία της χώρας μας και τον βιοπορισμό του κόσμου και, άρα, αν με κάποιο τρόπο περάσει [η συμφωνία από το Κοινοβούλιο] σε κάποια μορφή σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια επιβεβαιωτική λαϊκή ψηφοφορία για να δούμε αν ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι αυτό για το οποίο ψήφισε», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ηγέτης των Εργατικών.

Τράπεζα της Αγγλίας: Δεν βλέπουμε πιέσεις ρευστότητας στην αγορά

Πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα έχουν οι τράπεζες σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη από χρήματα, καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, όπως ενημέρωσε η Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ανακοινώνοντας ότι προσφέρεται να δανείσει μετρητά σε εβδομαδιαία βάση -αντί σε μηνιαία- στις τράπεζες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η ΒοΕ αναζητά να εμποδίσει οποιαδήποτε πιθανότητα χρηματοοικονομικής κρίσης ή πίεσης στην πίστωση, λόγω Brexit. Παρόμοια μέτρα πήρε και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος το 2016.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη ότι η μετατόπιση σε πιο συχνές δημοπρασίες είναι μέρος ενός «κανονικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης».

«Δεν βλέπουμε κάποιες πιέσεις ρευστότητας στην αγορά», υπογράμμισε. Υπάρχουν ήδη περίπου 9,5 δισ. στερλίνες σε υφιστάμενες γραμμές πίστωσης, σε σύγκριση με τα 22 δισ. μετά το δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v