Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Δεύτερη βαριά ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο

Με 149 ψήφους διαφορά απορρίφθηκε η συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Ακολουθούν ψηφοφορίες για το αν πρέπει να υπάρξει άτακτο Brexit και για παράταση του Άρθρου 50. Εκλογές ζήτησε ο Κόρμπιν.

Brexit: Δεύτερη βαριά ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία απορρίφθηκε με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κα. Μέι επανέλαβε πως θα προχωρήσει αύριο σε ψηφοφορία για το εάν το κοινοβούλιο δέχεται να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία. Δεσμεύτηκε δε ότι αν αυτό συμβεί τότε θα γίνει η κυβερνητική πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το κοινοβούλιο απορρίψει το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα ακολουθήσει την Πέμπτη άλλη μια ψηφοφορία αναφορικά με το αίτημα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόδου. Αν αυτό εγκριθεί θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση.

Η ίδια πάντως ξεκαθάρισε ότι οι δυο επικείμενες ψηφοφορίες δεν λύνουν επί τις ουσίας το πρόβλημα. Η Ε.Ε. θα ζητήσει να μάθει τι θέλουμε να κάνουμε την παράταση του Άρθρου 50, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να απαντήσει αν θέλει ανάκληση του Άρθρου 50 (σ.σ. να μην γίνει Brexit), δεύτερο δημοψήφισμα ή κάποια άλλη συμφωνία. 

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε να βγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα για νέες γενικές εκλογές. 

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής

Η κα. Μέι είχε διαβεβαιώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο συμβιβασμός, προέβλεπε ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας, με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια προστέθηκε στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο και την οποία καταψήφισαν ξανά σήμερα.

Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, τόνισε ότι ρίσκο να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο παγιδευμένο στο backstop όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα είναι «αμετάβλητο», παρά τις διαβεβαιώσεις που κέρδισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τουσκ: Εχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος άτακτου Brexit

Λυπούμαστε για το σημερινό αποτέλεσμα στο βρετανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ότι ήταν δυνατό για να υπάρξει συμφωνία. 

Είναι δύσκολο να δει κανείς τι άλλο μπορεί να κάνει η Ε.Ε. χωρίς μια λύση στο αδιέξοδο στο Λονδίνο, πρόσθεσε. 

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης πως η καταψήφιση της συμφωνίας έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο άτακτου Brexit. Eπισήμανε παράλληλα ότι η Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει ικανοποιητική δικαιολόγηση για οποιοδήποτε αίτημα παράτασης του Άρθρου 50. 

Παρίσι: Μόνο το Λονδίνο μπορεί να βρει λύση

«Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο», τόνισε η γαλλική προεδρία αντιδρώντας στην νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες. «Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε η γαλλική προεδεία, τονίζοντας ότι το Παρίσι «σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Ελιζέ αναφέρει ότι θα «συνεχίσει» με τους Ευρωπαίους εταίρους του «να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 29 Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια «αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση».

Μπαρνιέ: Καμία μεταβατική περίοδος χωρίς συμφωνία αποχώρησης

Η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της Συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v