Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Hττα Μέι και στην ψηφοφορία για το άτακτο Brexit

Με 312 ψήφους υπέρ και 308 κατά οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Κόντρα στη «γραμμή» της Μέι 17 κυβερνητικοί βουλευτές και 4 υπουργοί. Ακολουθεί αύριο ψηφοφορία για την παράταση του Άρθρου 50. Ποιες επιλογές έδωσε η Μέι. Η απάντηση του Κόρμπιν.

Βρετανία: Hττα Μέι και στην ψηφοφορία για το άτακτο Brexit

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία που προβλέπει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει ένα άτακτο Brexit κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Συγκεκριμένα, υπέρ του αποκλεισμού ενός Brexit χωρίς συμφωνία ψήφισαν 312 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 308 βουλευτές. 

Τι έγινε στο βρετανικό κοινοβούλιο 

Η κυβέρνηση Μέι κατέθεσε τροπολογία που απέρριπτε Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τροποποίησης της τροπολογίας ώστε να απορρίπτεται το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη. 

Στη συνέχεια η κυβέρνηση τάχθηκε σε ψηφοφορία κατά της δικής της -τροποποιημένης- τροπολογίας και έχασε. 

Κόντρα στην κυβερνητική γραμμή τάχθηκαν συνολικά 17 βουλευτές της Μέι, ενώ απείχαν τέσσερις υπουργοί, ο David Mundell που έχει το χαρτοφυλάκιο της Σκωτίας, η υπουργός εργασίας Amber Rudd, ο υπουργός δικαιοσύνης David Gauke και o υπουργός οικονομίας Greg Clark.

Πλέον, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η Τερέζα Μέι θα επαναφέρει τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για τρίτη φορά, αποκτώντας χαρακτήρα τελεσιγράφου. Εάν περάσει, θα αναζητήσει μια μικρή παράταση του άρθρου 50 για να κυρωθούν οι σχετικοί νόμοι. Εάν δεν περάσει, η Βρετανία θα αναζητήσει μια μεγάλη παράταση και θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο σε κάθε περίπτωση για το αν θα αναζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Μέι: Ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά του άτακτου Brexit

Υπήρξε ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε αμέσως μετά η Τερέζα Μέι. Η νομική δέσμευση, όμως, παραμένει ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία εκτός αν γίνει κάτι άλλο. Είτε περάσει η συμφωνία που έχουμε καταθέσει, είτε ανατρέποντας το Brexit χτυπώντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη του κοινού στο υφιστάμενο κοινοβούλιο, υπογράμμισε. Η Ε.Ε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία, συμπλήρωσε και τόνισε ότι αύριο θα ζητήσει να υπερψηφιστεί παράταση του Brexit.

Τάχθηκε υπέρ μικρής παράτασης καθώς διαφορετικά θα πρέπει η Βρετανία να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του, ο Τζ. Κόρμπιν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο απέρριψε τόσο το σχέδιο Μέι όσο και τη «μη συμφωνία». Η απλή παράταση δεν είναι λύση. Πρέπει να πάρει το θέμα στα χέρια του το κοινοβούλιο, τόνισε και ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για επαφές με όλες τις πλευρές.

Η νέα ψηφοφορία

Οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε. «Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Η αντίδραση της ΕΕ

Οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, αν επιθυμούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ, τόνισε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι για την αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής, η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί μια κάποιου είδους συμφωνία.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για την αποχώρηση από την ΕΕ: Με ή χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ είναι έτοιμη και για τους δύο. Ο αποκλεισμός ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι αρκετός, από τη στιγμή που δεν ψηφίζεται καμιά συμφωνία – πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την πρωθυπουργό (Τερέζα Μέι) και η ΕΕ είναι έτοιμη να την υπογράψει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v