Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ifo: Προβλέπει ανάπτυξη 0,6% στη Γερμανία φέτος

Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε υποτονικά το 2019 και πιθανόν αναπτύχθηκε με μέτριο μόνο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ifo: Προβλέπει ανάπτυξη 0,6% στη Γερμανία φέτος

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στο 0,6% από το 1,1% λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από το εξωτερικό για βιομηχανικά προϊόντα και των αυξημένων αντιξοοτήτων για τους εξαγωγείς.

Η παγκόσμια επιβράδυνση, οι διαμάχες για τους δασμούς που πυροδότησαν οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο κίνδυνος μια χαοτικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσαν να τερματίσουν την δεκαετή ανάπτυξη της εξαγωγικού προσανατολισμού γερμανικής οικονομίας.

Ο οικονομολόγος του Ifo Τίμο Βόλμερσχόιζερ δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία --συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού κλάδου των αυτοκινήτων--πιθανόν να μην συνεισφέρει καθόλου στη συνολική οικονομική ανάπτυξη φέτος.

«Η παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα είναι ασθενής διότι η παγκόσμια οικονομία χάνει περαιτέρω δυναμική», δήλωσε ο Βολμερσχόιζερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας, ένα μέτριος πληθωρισμός και οι σημαντικές αυξήσεις μισθών θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, που αναμένεται να τονώσει τη συνολική ανάπτυξη. Οι κρατικές δαπάνες θα δώσουν στην οικονομία πρόσθετη ώθηση καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% φέτος από 1,0% πέρυσι, δήλωσε. Για το 2020, το ινστιτούτο Ifo αναμένει η οικονομία να ανακάμψει με ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Το ινστιτούτο DIW αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 στο 1,0% από 1,8% προηγουμένως και επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2020.

Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε υποτονικά το 2019 και πιθανόν αναπτύχθηκε με μέτριο μόνο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η οικονομία έχει μπει σε ταραχώδη νερά λόγω των υψηλότερων κινδύνων και αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε το υπουργείο, προειδοποιώντας ότι ο βιομηχανικός κλάδος πιθανόν να παραμείνει ασθενής λόγω της αναιμικής ζήτησης από το εξωτερικό.

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 στο 1,0% τον Ιανουάριο, ενώ όπως θυμίζει το ΑΠΕ, θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της τον Απρίλιο.

Οι προοπτικές αυτές συμβαδίζουν με έρευνα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK που δημοσιεύθηκε σήμερα και που έδειξε ότι μία στις δύο εταιρίες που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως οι υψηλότεροι δασμοί και άλλοι περιορισμοί στο εμπόριο.

«Οι αντιξοότητες από το εξωτερικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις ενισχύονται», ανέφερε ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτζερ, καταδεικνύοντας την αβεβαιότητα για το Brexit καθώς και τους δασμούς και τις πολιτικές κυρώσεων του Τραμπ. Μόνο το 15% των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένουν βελτίωση στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα του DIHK με δείγμα 2.100 εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v