Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Υπέρ της καθυστέρησης του Brexit ψήφισε η Βουλή

Με πλειοψηφία 210 ψήφων οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν παράταση του Άρθρου 50. Απορρίφθηκε τροπολογία για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Διχασμένο το κόμμα των Εργατικών.

Βρετανία: Υπέρ της καθυστέρησης του Brexit ψήφισε η Βουλή

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για μια παράταση του Brexit, αφότου προηγουμένως απέρριψε τροπολογία η οποία ζητούσε μια καθυστέρηση μέχρι να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα. 

H πρόταση που υπερψηφίστηκε αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit πριν από τις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση της διαδικασίας ως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση της διαδικασίας, αλλά τους όρους θα τους θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ και 202 κατά. 

Προηγουμένως οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία η οποία καλούσε την κυβέρνηση να καθυστερήσει το Brexit για χρονικό διάστημα που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ενάντια στην τροπολογία ψήφισαν 334 βουλευτές, ενώ 85 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ. 

Από τους 85 βουλευτές που στήριξαν την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, οι 34 ήταν από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, 25 από τους Εργατικούς, 11 από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 4 από το ουαλικό κόμμα Plaid Cymru.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα των Εργατικών δεν κράτησε ενιαία στάση, καθώς 18 καταψήφισαν την τροπολογία και οι υπόλοιποι απείχαν.

H συγκεκριμένη τροπολογία ήταν η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά τροπολογίες στην πρόταση της κυβέρνησης για παράταση του Άρθρου 50 οι οποίες κρίθηκαν σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε τη δυνατότητα του κοινοβουλίου να πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές την απέρριψαν με οριακή διαφορά, με 314 ψήφους υπέρ και 312 κατά. 

Κομισιόν: Θέλουμε δικαιολογημένο αίτημα παράτασης του Brexit

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v