Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές Τραμπ προς ΕΕ για δασμούς

«Να διαπραγματευτούν. Στην αντίθετη περίπτωση, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι ευνοϊκά για τις ΗΠΑ» τόνισε. Δηλώνει «έκπληκτος για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα» με το Brexit.

Απειλές Τραμπ προς ΕΕ για δασμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση με «σοβαρές» συνέπειες στον οικονομικό τομέα, εάν δεν διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας, ενώ οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

«Εάν δεν μας μιλάνε, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι οικονομικά σοβαρά. Θα επιβάλουμε τελωνειακούς δασμούς σε πολλά προϊόντα που θα εισέρχονται» στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας συμπεριφέρεται με τρόπο πολύ, πολύ άδικο» σημείωσε ο ίδιος.

«Να διαπραγματευτούν. Στην αντίθετη περίπτωση, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι ευνοϊκά για τις ΗΠΑ» συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που συνεχίζει να απειλεί με την επιβολή δασμών ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι ευρωβουλευτές, μην μπορώντας να υιοθετήσουν μια κοινή θέση, επέφεραν σήμερα πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευαίσθητο θέμα των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απέρριψε την έκθεση (...) για το αν πρέπει να συστήσει να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά «δεν υπάρχει θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα», διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ μετά την ψηφοφορία.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο σε αυτό το θέμα, όμως, αντίθετα, θα έχει τον τελευταίο λόγο εάν επιτευχθεί συμφωνία. Είναι ένα κακό νέο για τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή, που ανέμενε την υποστήριξη των ευρωβουλευτών, σχολιάζει το ΑΠΕ.

Είμαι έκπληκτος…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «έκπληκτος» για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν οι συνομιλίες για το Brexit, έπειτα από την νέα, προχθεσινή απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης (αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών).

«Είμαι έκπληκτος για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα, αλλά ειλικρινά, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλος δρόμος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε από το Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ, πλάι στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ.

«Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας την πολυπλοκότητα του «ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία». Παράλληλα είπε σχεδιάζει να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit δεν αποτελεί επιλογή. «Δεν πιστεύω ότι μια ακόμη ψηφοφορία είναι εφικτή, επειδή θα ήταν άδικο για εκείνους που κέρδισαν».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αγγλικό ταμπλόιτ The Sun, κατά την πρώτη του επίσκεψη πέρσι το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε πει ότι έδωσε στην βρετανίδα πρωθυπουργό τις ιδέες του για το πώς να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, αλλά η Μέι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του, όπως υποστήριξε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός αργότερα είχε αποκαλύψει ότι η πρόταση Τραμπ για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήταν: «κινηθείτε δικαστικά εναντίον της ΕΕ».

«Είχα προσφέρει στην πρωθυπουργό τις ιδέες μου για το πώς να το διαπραγματευτεί και πιστεύω ότι θα οδηγούσαν στην επιτυχία. Δεν με άκουσε σε αυτό, δεν πειράζει. Εννοώ… έκανε αυτό που όφειλε να κάνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v