Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέι θα ζητήσει από την ΕΕ μακρά καθυστέρηση του Brexit

H βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων για προσπάθεια ματαίωσης του διαζυγίου από την ΕΕ. Ο Τζον Μπέρκοου απέκλεισε τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, εκτός και αν αυτή αλλάξει σημαντικά.

Η Μέι θα ζητήσει από την ΕΕ μακρά καθυστέρηση του Brexit

Μακρά καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ -ακόμη και ενός έτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα- αναμένεται να επιδιώξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, o οποίος τορπίλισε την προσπάθειά της να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης από το μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι σε κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου για υπερβολική χρήση της εξουσίας του, με στόχο να βοηθήσει τους βουλευτές που είναι υπέρ της ΕΕ να υλοποιήσουν ένα πιο ήπιο διαζύγιο. Όπως τόνισαν, η ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι δεν αναμένεται πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει καθυστέρηση.

Καμία προειδοποίηση δεν είχε λάβει η Μέι για την ανακοίνωση του Μπέρκοου, το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία της απαγόρευε να φέρει τη συμφωνία της στο κοινοβούλιο για τρίτη φορά, εκτός και αν την αλλάξει σημαντικά. Το γραφείο της εξέδωσε μία έντονη ανακοίνωση, λέγοντας ότι η κίνηση «απαιτεί την κατάλληλη εξέταση», αλλά η οργή μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν φανερή.

Ο Τζον Μπέρκοου

«Η συμφωνία πρέπει να είναι θεμελιωδώς διαφορετική», είπε ο Μπέρκοου και «κατά πάσα πιθανότητα» αυτό σημαίνει ότι κάτι νέο πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ. «Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να καταθέσει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την ίδια πρόταση ή ουσιαστικά την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, η οποία απορρίφθηκε με 149 ψήφους» τόνισε.

Το πρόβλημα για τη Μέι είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με το μπλοκ έχουν ολοκληρωθεί και της τελειώνει ο χρόνος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου.

Μία καθυστέρηση της εξόδου θα δώσει χρόνο στους αντιπάλους της για να εξετάσουν ξανά το διαζύγιο, ενώ η κυβέρνηση βλέπει την κίνηση ως ακόμη μία προσπάθεια από τον Μπέρκοου για να εμποδίσει το Brexit, βοηθώντας το κοινοβούλιο να πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg.

Η Μέι θα πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Πέμπτης και θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να της δώσουν παράταση της διορίας αποχώρησης από την ΕΕ. Αυτό το διάστημα θα μπορούσε να κρατήσει πολλούς μήνες ή ακόμη και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τη Sun, η Μέι ετοιμάζει επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας επισήμως καθυστέρηση 9-12 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v