Παγώνει τις αυξήσεις επιτοκίων για το 2019 η Fed

Σήμα ότι θα κρατήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια έστειλε η κεντρική τράπεζα. Μόλις μια αύξηση ως το 2020 προβλέπουν οι αξιωματούχοι. Επιβραδύνει το ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Αντίθετος άνεμος Κίνα και Ευρώπη.

Παγώνει τις αυξήσεις επιτοκίων για το 2019 η Fed

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Για το 2020, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Fed προέβλεπε ότι θα αυξήσει τουλάχιστον μια φορά το επιτόκια εντός του 2019. 

Εν τω μεταξύ, το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα $30 δισ. στα $15 δισ. από τον Μάιο και έπειτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού. 

Η αλλαγή στάσης από τη Fed στηρίζεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως. 

Ο πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. 

Πάουελ: Η επιβράδυνση Κίνας και Ευρώπης επηρεάζει τις ΗΠΑ

H αποδυνάμωση της κινεζικής και ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση. 

«Βλέπουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και το ίδιο η κινεζική οικονομία, αν και η ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο» τόνισε ο κ. Πάουελ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNBC. «Όπως η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ήταν ούριος άνεμος, η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι αντίθετος άνεμος για την οικονομία μας» υπογράμμισε.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ωστόσο πως τα μέλη της Fed συνεχίζουν να βλέπουν την ευρύτερη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ως θετική.

«Το outlook μας είναι θετικό. Τα μέλη της FOMC συνεχίζουν να βλέπουν την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά κοντά στο 2%, ελαφρώς χαμηλότερο από ότι τη βλέπαμε στο τέλος της περασμένης χρονιάς» ανέφερε. «Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι πολύ ισχυρά. Έχουμε ισχυρές αγορές εργασίες με βάση τους περισσότερους δείκτες, έχουμε άνοδο εισοδημάτων, έχουμε πολύ χαμηλή ανεργία» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v