Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Θα ανακτήσουμε τα υψίπεδα του Γκολάν «με όλα τα διαθέσιμα μέσα»

Η ανακοίνωση Τραμπ δείχνει «την τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» προς το Ισραήλ αλλά δεν αλλάζει «την πραγματικότητα πως τα Γκολάν θα παραμείνουν Συριακά και Αραβικά», λέει η Συρία.

Συρία: Θα ανακτήσουμε τα υψίπεδα του Γκολάν «με όλα τα διαθέσιμα μέσα»

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η Ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα Γκολάν, τονίζοντας πως η Συρία είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως η ανακοίνωση δείχνει «την τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» προς το Ισραήλ. Η ανακοίνωση δεν αλλάζει «την πραγματικότητα πως τα Γκολάν θα παραμείνουν Συριακά και Αραβικά».

«Το Συριακό έθνος είναι πιο αποφασισμένο να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι Συριακής εθνικής γης με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Χθες, ο Τραμπ έγραψε πως μετά από 52 χρόνια έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουν πλήρως οι ΗΠΑ την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν. 


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχουν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ' ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Νετανιάχου στο Twitter.

Η αναγνώριση αυτή εκ μέρους της Ουάσινγκτον σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ και να μιλήσει στο συνέδριο του λόμπι American Israel Public Affairs Committee, που προωθεί πολιτικές υπέρ του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, πίεζε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε την περιοχή το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη».

Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v