Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Tο χαλιφάτο του ISIS εξουδετερώθηκε πλήρως

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δηλώνουν την εδαφική ήττα κατά 100% του ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους. 59 υποστηρικτές του IK, με γερμανική υπηκοότητα, κρατούνται στη Συρία, σύμφωνα με το Spiegel.

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Tο χαλιφάτο του ISIS εξουδετερώθηκε πλήρως

Το αυτοαποκαλούμενο "χαλιφάτο" της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξουδετερώθηκε πλήρως μετά την κατάκτηση και του τελευταίου εδάφους που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία από μια αραβοκουρδική δύναμη υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η δύναμη αυτή.

"Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF/ΣΔΔ) δηλώνουν την πλήρη εξουδετέρωση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την εδαφική ήττα κατά 100% του ΙΚ", δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων".

Έπειτα από μήνες μαχών, οι ΣΔΔ κατόρθωσαν να καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις των τζιχαντιστών στη Μπαγούζ, ένα χωριό στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές ενάντια στους τελευταίους σκληρούς μαχητές του ΙΚ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αλλά οι ΣΔΔ έχουν σηκώσει τώρα τη σημαία τους στη Μπαγκούζ για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

"Αυτή τη μοναδική ημέρα, τιμάμε τη μνήμη χιλιάδων μαρτύρων, των οποίων οι προσπάθειες κατέστησαν δυνατή τη νίκη", δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί.

Η οργάνωση των κούρδων ανταρτών της Συρίας έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η δύναμη αυτή άρχισε την τελική μάχη όπως την αποκαλούσε για την εκδίωξη του ΙΚ από το πρώην προπύργιό του στη Μπαγούζ μετά την απομάκρυνση από το χωριό αυτό χιλιάδων αμάχων και την εκδίωξη τζιχαντιστών μαχητών.

Στο απόγειό του το 2014, το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε ένα έδαφος τόσο μεγάλο στο Ιράκ και στη Συρία, όσο είναι η Βρετανία. Η οργάνωση ευθύνεται για ωμότητες και αιματηρές επιθέσεις, και στην Ευρώπη όπου είχε επιβάλει την κυριαρχία του τρόμου.

Η περιοχή Μπαγούζ βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη στην πλούσια σε πηγές ενέργειες ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ήταν το τελευταίο σημαντικό έδαφος που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επί σειρά ετών ήλεγχε σημαντικά εδάφη των δύο χωρών, όπως θυμίζει το ΑΠΕ.

Spiegel: Γερμανοί υποστηρικτές του ΙΚ κρατούνται στη Συρία

Πενήντα εννέα υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους με γερμανική υπηκοότητα κρατούνται στη Συρία ανέφερε δημοσίευμα του Spiegel.

Τα τρία τέταρτα των Ισλαμιστών που κρατούνται σε φυλακές ή κέντρα κράτησης είναι γυναίκες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν περίπου 60 παιδιά με γερμανικά διαβατήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατόρθωσε να ανακρίνει πολλούς υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, αναφέρει το δημοσίευμα. Έχουν εκδοθεί επίσης εντάλματα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές εις βάρος 20 Γερμανών υπηκόων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που μάχονται τους τζιχαντιστές, καθώς και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν ζητήσει από τα κράτη που έχουν υπηκόους τους κρατούμενους στη Συρία, να τους επαναπατρίσουν.

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει ότι η προξενική στήριξη στη Συρία δεν είναι εφικτή προς το παρόν, καθώς η πρεσβεία της στην αραβική χώρα είναι κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v