Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι: Δεν έχω τις ψήφους για να περάσω τη συμφωνία

Με μεγάλη μου λύπη συμπέρανα ότι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για να τη φέρω ξανά μια κρίσιμη ψηφοφορία», δήλωσε στο κοινοβούλιο. Υπόσχεται να συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές.

Μέι: Δεν έχω τις ψήφους για να περάσω τη συμφωνία

Επίσημα παραδέχτηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός ότι δεν διαθέτει τη στήριξη που απαιτείται για να φέρει σε τρίτη ψηφοφορία την συμφωνία που έχει συνάψει με τους ευρωπαίους για του Brexit. «Με μεγάλη μου λύπη συμπέρανα ότι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για να τη φέρω ξανά μια κρίσιμη ψηφοφορία», δήλωσε στο κοινοβούλιο. Υποσχέθηκε πάντως να συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να τη στηρίξουν, ώστε να τη φέρει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit. «Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.

Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντί να προσπαθεί να επανεφέρει απαράλλακτη την συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η Τερέζα Μέι) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v