Εκτοξεύτηκε στο 1.000% το overnight επιτόκιο της τουρκικής λίρας

To κόστος δανεισμού του νομίσματος με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε στο 1.000%, μετά το 325% της Τρίτης, που ήταν και το πιο υψηλό επίπεδο από το 2001. Απέλπιδες προσπάθειες να συγκρατηθεί η ισοτιμία.

Εκτοξεύτηκε στο 1.000% το overnight επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Οι τουρκικές αρχές ενέτειναν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τις κερδοσκοπικές πωλήσεις τουρκικής λίρας, με τις τοπικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος δανεισμού του νομίσματος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, όμως, το κόστος δανεισμού τουρκικής λίρας (overnight) ξέφυγε και υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά την άνοδο σε υψηλό 18 ετών την Τρίτη.

To κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) -ένα σημαντικό εργαλείο για τους traders που θέλουν να πουλήσουν το νόμισμα- εκτινάχθηκε στο 1.000%, μετά το 325% της Τρίτης, που ήταν και το πιο υψηλό επίπεδο από το 2001.

Το αυξανόμενο κόστος υπογραμμίζει αυτό που χαρακτηρίζουν κάποιοι αναλυτές ως προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να προλάβει την πτώση της λίρας, μετά τη μεγάλη βουτιά της περασμένης Παρασκευής -ήταν η μεγαλύτερη από την κρίση του περσινού καλοκαιριού.

Αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι τουρκικές τράπεζες του μεταφέρουν πως έχουν λάβει διαταγές «να μη δανείζουν ούτε μία λίρα σε ξένους».

Η λίρα σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 2% έναντι του δολαρίου, στις 5,4380 λίρες ανά δολάριο, επιστρέφοντας κάποια κέρδη από την άνοδο του 8,2% των τελευταίων δύο ημερών, όταν οι τοπικές τράπεζες ανέλαβαν δράση για να στηρίξουν το νόμισμα.

Το επενδυτικό κλίμα έναντι των τουρκικών assets είναι αδύναμο, λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε δραματική πτώση την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών περίπου ετών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης BIST 100 έκλεισε με απώλειες 5,7%, τις μεγαλύτερες από τον Ιούλιο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v