Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Τρίτη και... φαρμακερή προσπάθεια της Μέι να περάσει η συμφωνία

Αν και όλα δείχνουν να είναι εναντίον της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα ακόμη μία απόπειρα για να αποφύγει μεγάλη καθυστέρηση του διαζυγίου. Οι συνομιλίες με το DUP και τον Κόρμπιν και η τακτική της που προκάλεσε θυμό.

Brexit: Τρίτη και... φαρμακερή προσπάθεια της Μέι να περάσει η συμφωνία

Μία τελευταία προσπάθεια να περάσει η συμφωνία του Brexit θα κάνει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να αποφύγει μία μεγάλη καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αν και όλα είναι μάλλον… εναντίον της.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, που έχουν δύο φορές απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η ίδια με την ΕΕ, θα ψηφίσουν ακόμη μία φορά σήμερα, περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδος.

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Μέι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετή στήριξη από τους συμμάχους της. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα είναι η μέρα που επρόκειτο να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από το μπλοκ. Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί της χώρας έχουν... «κολλήσει», χωρίς να έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στους όρους του «διαζυγίου», τους οποίους διαπραγματεύθηκε η Μέι. Συνέπεια αυτού είναι η αναβολή του Brexit.

Η Μέι υποστηρίζει ότι δεν θα υλοποιήσει ένα διαζύγιο που θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε τελωνειακή ένωση όπως και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια μίας σειράς ενδεικτικών ψηφοφοριών την Τετάρτη, οι βουλευτές δεν κατάφεραν να βρουν μία κοινή συναίνεση για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αν και τα σχέδια για ήπια τελωνειακή ένωση παραμένουν τα πιο δημοφιλή.

Ολη την εβδομάδα, η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι θα προβεί σε τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης μόνο αν πιστεύει ότι θα κερδίσει. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, το DUP -το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας- δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Είναι αδύνατον ωστόσο να περάσει η συμφωνία, χωρίς τη στήριξή του.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, επίσης απορρίπτει το σχέδιο της Μέι. Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 20 λεπτά, την Πέμπτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Εργατικών. Ο Κόρμπιν είπε στη Μέι ότι δεν εγκρίνει το σχέδιό της για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη, χαρακτηρίζοντας το «Brexit στα τυφλά».

Nωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η συμφωνία στη βουλή, αν δεν έχει να δώσει κάτι καινούριο.

Για να το πετύχει αυτό και να φέρει το ντιλ στο κοινοβούλιο, η σημερινή κίνηση της Μέι περιλαμβάνει την απομάκρυνση του πακέτου που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως Πολιτική Διακήρυξη.

Ο Μπέρκοου επέτρεψε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια», προσπαθώντας να διαχωρίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενημερώσει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί για να γίνει η έξοδος από το μπλοκ στις 22 Μαΐου.

Μπαρνιέ: No deal Brexit ή μακρά καθυστέρηση

O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι είναι αντιμέτωπο είτε με μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία είτε με μία μακρά καθυστέρηση του Brexit, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πριν από τις 12 Απριλίου, εάν απορριφθεί η συμφωνία σήμερα.

Ο ειδικός εισαγγελέας, Τζέφι Κοξ

Τζέφρι Κοξ: Σήμερα η τελευταία ευκαιρία μας για καθυστέρηση του Brexit

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότρυνε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι, σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να διασφαλιστεί ότι το Brexit θα καθυστερήσει μέχρι τις 22 Μαΐου.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επωφεληθούμε από το νομικό δικαίωμά μας», τόνισε ο Κοξ στο κοινοβούλιο, επικαλούμενος τη Σύνοδο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία η ΕΕ συμφώνησε σε καθυστέρηση, υπό τον όρο ότι θα εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης αυτή την εβδομάδα.

Ράαμπ: Ο πρώην υπουργός Brexit στηρίζει τη συμφωνία της Μέι

Θα στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, όπως ενημέρωσε ο ίδιος.

Αιτία για την κίνησή του είναι ότι θέλει να αποφύγει η Βρετανία τον κίνδυνο αναζήτησης μεγαλύτερης καθυστέρησης της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως θυμίζει το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αναζητά να ψηφιστεί η συμφωνία της έτσι ώστε να εξασφαλίσει μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου.

Ο Ράαμπ, που ήταν κατά τη συμφωνίας, είπε ότι η ψήφος του σήμερα δεν σημαίνει ότι θα υποστηρίξει σίγουρα την κυβέρνηση, όταν θα ζητήσει έγκριση του πλήρους πακέτου εξόδου.

Brexiteer και πρώην ηγέτης των Συντηρητικών στηρίζει Μέι

Ο υπέρμαχος του Brexit και πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, σημείωσε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία της Μέι, επειδή θέλει να αποφύγει μία μακρά καθυστέρηση του Brexit.

«Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές στη φύση της συμφωνίας που θα μας παρουσιαστεί, αλλά νομίζω ότι έχει αλλάξει η ισορροπία του κινδύνου», είπε στο κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές, τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg, πρέπει «να κλείσουν τη συζήτηση» για μελλοντικά δημοψηφίσματα όσον αφορά το Brexit. «Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο αυτό που ζήτησε».

Συνάντηση Ιρλανδίας-Γαλλίας-Γερμανίας την επόμενη εβδομάδα

Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο Λίο Βάραντκαρ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι την Τρίτη και τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Δουβλίνο την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο Brexit, καθώς η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούν εδώ και καιρό να συζητήσουν πώς ακριβώς η Ιρλανδία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Τον Ιανουάριο, ο Βάραντκαρ είχε πει στη Μέρκελ ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχόταν επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς ντιλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v