Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας $11 δισ.

«Η ΕΕ μάς έχει εκμεταλλευτεί εμπορικά για χρόνια, αυτό θα σταματήσει!», τονίζει σε ανάρτησή του. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της ΕΕ προς την Airbus μάς έχουν επηρεάσει αρνητικά», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας $11 δισ.

Στο θέμα της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βιομηχανία αεροσκαφών, αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την επιβολή πρόσθετων φόρων σε προϊόντα της ΕΕ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρόνια, στο θέμα του εμπορίου.

«Αυτό θα σταματήσει!» υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας $11 δισ.! Η ΕΕ έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», αναφέρει στη δημοσίευσή του στο κοινωνικό δίκτυο.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ

Αντίποινα προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την υπόθεση ενισχύσεων προς την Boeing, μετά τον κατάλογο με ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς, σύμφωνα με πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους έως τα γαλακτοκομικά-, στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί, εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισ. δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η ΕΕ θα ζητήσει από τη διαιτησία του ΠΟΕ να καθορίσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται έτσι ώστε να αναλάβει δράση μετά την απόφασή της.

Γαλλία: Να το λύσουμε φιλικά

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τάχθηκε υπέρ της εύρεσης μίας φιλικής επίλυσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ. «Το συμφέρον και των δύο χωρών, το συμφέρον των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Γαλλίας είναι να φτάσουμε σε μία φιλική συμφωνία», τόνισε.

«Όταν βλέπω πώς είναι η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να έχουμε εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα θέματα της βιομηχανίας αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Λεμέρ.

Moody’s: Χτύπημα σε Γερμανία, Ιαπωνία, Κορέα από τους δασμούς των ΗΠΑ

Οι δυνητικοί δασμοί σε εισαγωγές αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη και εμπόδιο στη δυναμική της οικονομίας σε Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μία τέτοια κίνηση θα είχε λιγότερο δριμεία επίπτωση στην Κίνα, καθώς οι εξαγωγές κινεζικών οχημάτων υποβάλλονται ήδη σε εμπορικούς περιορισμούς, υπογραμμίζει η Moody’s στην έκθεσή της. Προσθέτει ότι θα είχε επίσης ευρέως αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

«Οι εμπορικοί περιορισμοί στα αυτοκίνητα θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως, σε μία ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία», τονίζει το διευθυντικό στέλεχος της Moody’s Elena Duggar.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v